Rugklachten? Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor onderzoek en advies.
In maart gratis consult bij MCZ.

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft weleens last van een zeurende of stekende rugpijn, met of zonder uitstraling naar been en bil. Van een lichte irritante pijn, tot een pijn waardoor bewegen bijna onmogelijk wordt. Soms ineens, soms sluipt het er langzaam in. Alledaagse dingen worden bemoeilijkt door een constante pijn in je rug. Niets doen en hopen dat het vanzelf overgaat, kan wel eens verkeerd uitpakken. Hoe sneller klachten worden behandeld, hoe groter de kans op herstel. Daarnaast kampen veel mensen met langdurige (lage) rugklachten. Ook voor deze, vaak complexe, problematiek hebben we alles in huis om de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Daarom houden we gedurende de gehele maand maart gratis consulten voor mensen met rugklachten.


Rugklachten

De meest voorkomende klachten zijn:
› Pijn in de boven-, midden- of onderrug
› Spanning in de rugspieren
› Stijfheid en stramheid in de rug
› Pijn met uitstraling naar nek, schouder, armen, zij, billen, benen

De klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk verergeren. Overbelasting of een verkeerde houding zijn vaak boosdoeners. Daarnaast kan een valpartij of een spierverrekking rugpijn geven. Ook stress en veroudering (artrose) kunnen ook een rol spelen. Bij vrouwen kunnen fysieke veranderingen en hormonale factoren ten gevolge van zwangerschap, bevalling, menopauze of overgang leiden tot lage rugklachten. Soms is de oorzaak niet direct te vinden en is er sprake van een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Multidisciplinaire aanpak

MCZ is een multidisciplinair centrum en richt zich op duurzaam, het liefst blijvend herstel van rugklachten. Binnen onze praktijk werken de disciplines orthopedische fysiotherapie, manuele therapie, sportfysiotherapie en bekkenfysiotherapie gezamenlijk aan rugklachten. We bieden een breed scala aan behandelmethoden en wetenschappelijk onderbouwde kwaliteitsprotocollen, zoals RedCord, Dry Needling, FysioTopics en McKenzie. Deze multidisciplinaire aanpak, in combinatie met de beste mensen en wetenschappelijke onderbouwing, werkt: MCZ scoort beter dan het landelijk gemiddelde. De kans op het terugkeren van de klachten is bij ons centrum kleiner.

Gratis uitgebreid rugconsult

Dagelijks zien we mensen met complexe rugproblematiek, waarbij de oorzaak veelal in een combinatie van factoren ligt. Het stellen van de juiste diagnose en het ontwikkelen van een behandeladvies is dan ook maatwerk. Dat begint bij persoonlijke aandacht. Tijdens de gratis consulten werken we niet anders: we nemen de tijd, een half uur, om je klachten te inventariseren en een eerste screening uit te voeren. Aan de hand daarvan bieden we je een advies over een onderzoeks- en/of behandeltraject. Dit is geheel vrijblijvend en het verplicht je tot niets.

Voor wie?
Iedereen met rugklachten, jong of oud, is welkom. Of de klachten nu chronisch of acuut zijn, of je nu al wel of niet bij een arts bent geweest; dat maakt niet uit. Ook voor een pre- of postoperatieve screening en een second opinion zijn we je graag van dienst.

Aanmelding
Maak telefonisch een afspraak (050 527 16 13) voor een gratis rugconsult van 30 minuten. Het aanbod is van toepassing van 1 t/m 31 maart 2018, maar je kunt in februari al bellen voor een afspraak. Je kunt je voorkeur voor de locatie Groningen of Haren aangeven.

Heb je nog vragen?
Bel gerust, we helpen je graag! T 050 527 16 13

De 5 behandelmethoden bij rugklachten:

Redcord

Redcord therapie, officieel Neurac Treatment, is een behandelmethode die veel gebruikt wordt bij rugklachten. Door overbelasting, een blessure of een verkeerd bewegingspatroon, kunnen bepaalde rugspieren zwak worden. Redcord richt zicht op het heractiveren van zwakke rugspieren, waarbij gebruik gemaakt wordt van een ingenieus touwensysteem. Zo worden gewrichtsstabiliteit en lichaamsverhouding verbeterd. Patiënten ervaren vaak al snel verbetering. 

Dry Needling

Door middel van een speciale techniek worden door de fysiotherapeut met een naaldje spieren behandeld. Hierbij worden specifieke punten, de zogenaamde 'triggerpoints', aangeprikt. Dit zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van betreffende
triggerpoints, waardoor de spier zich ontspant en je je meestal direct makkelijker kunt bewegen.

Kinesiotaping

Bij bepaalde rugklachten kan Kinesiotaping bijdragen aan een vermindering van de pijn. Het tapen van bepaalde zones van de rug, nek of schouder heeft daarnaast een positief effect op de kracht in het algemeen en het spieruithoudings-vermogen in het bijzonder. Kinesiotaping wordt ingezet als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling.

FysioTopics Zorgplan Rugpijn

Het Zorgplan Rugpijn is een geprotocolleerd programma - gebaseerd op de laatste wetenschappelijke evidentie - en richt zich op een duurzaam herstel van rugklachten. De behandeling is toegesneden op de ernst en de hevigheid van je rugpijn en bestaat uit een combinatie van behandelingen, begeleiding en constante metingen van pijnafname. De duur kan variëren van een of twee bezoeken tot maximaal drie maanden (20 behandelingen). Na afronding kun je je in de meeste gevallen weer pijnvrij bewegen.

McKenzie

McKenzie therapie is een wereldwijd gebruikte en een wetenschappelijke onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. De methode staat bekend om de goede en zekere resultaten bij rugklachten, al dan niet met uitstraling in benen of armen. McKenzie werkt alleen bij specifieke soorten rugklachten en aan de hand van een uitgebreide screening kan snel worden vastgesteld of je hiervoor in aanmerking komt. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet terugkeren.

Rugklachten en MCZ

MCZ is een multidisciplinair centrum en richt zich op duurzaam, het liefst blijvend herstel van rugklachten. Binnen onze praktijk werken de volgende disciplines:
› orthopedische fysiotherapie 
› manuele therapie 
› sportfysiotherapie 
› bekkenfysiotherapie

MCZ Groningen

Sportlaan 2.1
9728 PH Groningen
T 050 527 16 13

MCZ Haren

Mellenssteeg 41a
9753 HL Haren
T 050 534 72 51

HKZ Gecertificeerd