Valpreventie

Otago valpreventiecursus

Het voordeel van ouder worden is dat je met de jaren wijzer wordt, maar het nadeel is echter dat beweeglijkheid, kracht en lenigheid afnemen. Dat gaat geleidelijk, wanneer je minder actief bent. Opvallend genoeg wordt vaak gedacht dat gedurende het ouder worden, alles alleen maar minder wordt. Dat is deels waar, maar waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn, is dat bewust actief blijven en gezond leven op je ‘oude dag’, bijdraagt dat het verouderingsproces ook langzamer verloopt.

valpreventie

‘Rust Roest’ en dat klopt! Het gevolg van minder bewegen is van invloed op de kracht, balans en het vertrouwen van mensen om te bewegen. En dat heeft uiteindelijk weer effect op zelfredzaamheid. Maar daar is wat aan te doen! Zo lang mogelijk in beweging blijven: dat is het medicijn, want door te weinig te bewegen is het valrisico groter en dan ben je verder van huis.

Waarschijnlijk denkt je nu: ‘Dit verhaal is niet op mij van toepassing. Ik ben actief en geniet heerlijk van mijn pensioen.’ Fijn dat je mobiel en vitaal bent. Tot zover het goede nieuws. Maar wist je dat er in Nederland elke 5 minuten een leeftijdsgenoot van je op de spoedeisende hulp belandt? Gestruikeld over een kleedje. Uitgegleden bij het douchen. Een losse stoeptegel… 

Waarom deelnemen aan de Otago valpreventiecursus?

De Otago valpreventiecursus biedt een doeltreffende oplossing om het valrisico te verminderen, omdat kracht en evenwicht met oefenen worden verbeterd. Deze cursus helpt ouderen om steviger op hun benen te staan en met meer zelfvertrouwen te bewegen, zodat de kans op vallen aanzienlijk verkleint.

Misschien heb je weleens moeite met opstaan uit een stoel, verlies je af en toe jouw evenwicht of ben je onlangs gevallen. Dit kan leiden tot een afname van het zelfvertrouwen en de mobiliteit. De Otago valpreventiecursus is speciaal ontworpen om deze problemen aan te pakken, want ook als je ouder bent, kun je door oefening je spierkracht en evenwicht echt verbeteren! Deelnemers aan het programma ervaren een aanzienlijke toename in zelfvertrouwen en stabiliteit, wat hen helpt om dagelijkse activiteiten weer met gemak en vol vertrouwen uit te voeren.

Wat houdt de Otago valpreventiecursus in?

Het Otago valpreventieprogramma is een landelijke en erkende valpreventiecursus, die bestaat uit een reeks oefeningen gericht op het versterken van de beenspieren en het verbeteren van het evenwicht. De oefeningen zijn eenvoudig en afgestemd op de individuele mogelijkheden van elke deelnemer. De opbouw van het programma is gericht op de persoonlijke mogelijkheden, zodat iedereen in het eigen tempo kan deelnemen en vooruitgang kan boeken.

De oefeningen worden begeleid door speciaal opgeleide fysiotherapeuten. Bij de cursus hoort een oefenmap met duidelijke aanwijzingen en foto’s, zodat je ook thuis veilig kunt blijven oefenen. En verder komt de fysiotherapeut bij je thuis en krijg je advies rond de manier waarop valgevaarlijke situaties thuis vermeden kunnen worden. Denk hierbij aan slechte verlichting of een losliggend vloerkleedje. Veelvoorkomende situaties, die simpel opgelost kunnen worden, maar waar je je misschien niet van bewust bent.

De voordelen van de cursus

De voordelen van deelname aan de Otago valpreventiecursus op een rij:

  • Verbeterde spierkracht. De gerichte oefeningen helpen de beenspieren te versterken, waardoor je weer steviger op je benen staat.
  • Betere balans. Door regelmatig te oefenen, verbetert het evenwicht, waarmee de kans op vallen verkleint.
  • Meer zelfvertrouwen. Na verloop van tijd merk je dat je met meer zelfvertrouwen en gemakkelijker beweegt.
  • Zelfstandig blijven. Door het verbeteren van kracht en balans, kunt je langer zelfstandig blijven wonen, omdat je de dagelijkse activiteiten met meer gemak kunt blijven uitvoeren.

Ervaringen van deelnemers

Deelnemers aan de Otago valpreventiecursus ervaren dat de kracht in de benen duidelijk toeneemt en daarmee het bewegen veel beter gaat.

Fysiotherapeut Karianne Roorda vertelt: “De oefeningen van de cursus zijn voor iedereen goed uit te voeren, omdat ze zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van deelnemers. Deelnemers ervaren dat ze van het oefenen snel meer zelfvertrouwen krijgen en als ze dat merken, blijven ze thuis ook goed oefenen.”

mcz-medewerker
De Otago valpreventiecursus wordt gegeven door Karianne Roorda (fysiotherapeut, geriatriefysiotherapeut i.o. en gespecialiseerd in valpreventie)

Meer informatie

Het Otago valpreventieprogramma wordt aanbevolen door huisartsen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten, omdat het zo effectief is. In een korte periode lukt het om kracht, balans en zelfvertrouwen echt te verbeteren. Doe mee en sta steviger op eigen benen met Otago!

Geïnteresseerd in deelname aan de Otago valpreventiecursus of meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van MCZ via klantenservice@mcz.nl, of telefonisch: 050-527 16 13.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”