Stuitpijn

Stuitpijn komt veel voor na val, zwangerschap, bevalling of zittend beroep

Stuitpijn (coccygodynie) wordt veroorzaakt door een vaak ‘vergeten’ wervel onder aan de wervelkolom: het stuitje. Het is relatief onbekend dat het stuitje zoveel pijnklachten kan veroorzaken.

stuitpijn

Last van stuitje: milde tot ernstige klachten rondom het bekken

Stuitpijn en aan de stuit gerelateerde klachten zijn vaak het gevolg van een ongelukkige val, zwangerschap, bevalling of langdurig zitten. Het ongemak dat hieruit voortkomt, kan variëren van milde tot ernstige klachten, en kan zelfs leiden tot symptomen zoals een verminderde controle over de blaas. Een pijnlijke stuit komt bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voor. Hieronder lees je wat stuitpijn is, hoe je die herkent en de mogelijke oorzaken. En nog belangrijker: hoe je er, soms na jarenlange klachten, weer vanaf kunt komen met de verrassend effectieve en pijnloze NIMOC behandelmethode.

Wat is stuitpijn?

‘Stuitpijn’ verwijst naar pijn in het gebied rond het stuitbeen. Deze pijn kan variëren van een zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn. Die ontstaat vaak na een val (soms van heel lang geleden), tijdens de zwangerschap, of als gevolg van andere fysieke stressfactoren.

Herken je deze symptomen?

De pijn aan het stuitje kan op verschillende manieren tot uiting komen. Symptomen die bij deze klachten horen, zijn:

 • Pijn bij het gaan zitten en ook bij het opstaan
 • Pijn in het midden van billen en vlak boven de anus
 • Blaasklachten (vaker moeten plassen of minder controle over de blaas)
 • Problemen met de stoelgang (minder controle of moeizamere stoelgang)
 • (Rug)pijn bij bewegen
 • Pijn of spanning bij het vrijen
 • Niet of nauwelijks kunnen fietsen vanwege de pijn
 • Chronische pijn rondom de stuit

Veel voorkomende oorzaken

Stuitpijn kan door verschillende oorzaken ontstaan. Soms is de oorzaak te herleiden naar bijvoorbeeld een val van heel lang geleden, die meestal niet direct in verband wordt gebracht met pijnlijke en soms langdurige stuitklachten. Hieronder een aantal veel voorkomende situaties waarbij stuitpijn kan ontstaan:

 • Een val of ongeluk. Een harde val, bijvoorbeeld van de fiets of trap of op het gladde ijs, waarbij je vol op je billen terechtkomt.
 • Zwangerschap en bevalling. Door de veranderende druk tijdens de zwangerschap of de bevalling op het bekken en de omliggende spieren.
 • Sportletsel. Plotselinge blessure tijdens een training of wedstrijd aan rug, hamstring of lies.
 • Sportblessures. bij langdurige of steeds terugkerende sportblessures, zoals lies- of hamstringblessures.
 • De overgang. verandering van hormonen kunnen invloed hebben op het bekkengebied.
 • Zittend beroep. Een verkeerde zithouding kan zorgen voor een overbelasting van de stuit.

MCZ en NIMOC: samen de oplossing

Wat is eraan te doen? MCZ biedt een zeer verrassend efficiënte en pijnloze oplossing voor stuitproblemen, genaamd NIMOC (Non Invasive Mobilization of the OS Coccyx). Deze behandelmethode wordt uitgevoerd door gecertificeerde NIMOC therapeuten en staat bekend als zeer effectief. In relatief weinig behandelingen wordt de pijn verlicht en ervaar je minder spierspanning rondom de stuit.

StuitCheck

Herken je bovenstaande symptomen? Laat dan je stuitje checken! De bekkenfysiotherapeut onderzoekt dan je stuit en de omliggende spieren. Mochten je klachten inderdaad gerelateerd worden aan een probleem rondom dit gebied, dan wordt direct gestart met de eerste behandeling. De fysiotherapeut voert correctietechnieken uit rondom het probleemgebied. Na de eerste behandeling kan het zijn dat de pijn al veel minder is, maar soms die in eerste instantie ook wat toenemen. Dat komt omdat de spanning in het spier- en peesweefsel rond het stuitje gaat veranderen. Na een of twee weken volgt een nieuwe afspraak waarbij er wordt gekeken naar het resultaat en wordt de behandeling vervolgd. Het fijne aan de NIMOC methode is dat zowel het onderzoek als de behandeling uitwendig (non-invasief) is.

Ervaringen bij MCZ van cliënten met stuitpijn

Zowel mannen als vrouwen die met de NIMOC methode zijn behandeld, melden zeer positieve resultaten. De behandeling wordt als effectief en pijnloos ervaren, waarbij velen vaak direct na de eerste behandeling verlichting van hun stuitklachten ervaren. De directe aanpak na de diagnose wordt zeer gewaardeerd en cliënten ervaren vaak direct minder spierspanning, minder pijn en vooral meer bewegingsvrijheid.

Lees hier twee cliëntervaringen na stuitbehandeling.

Nog meer informatie hierover? Bekijk hier een reportage van EenVandaag (Avro-Tros) over de onbekendheid van stuitklachten en de gezondheidsklachten die dat veroorzaken kan.

Afspraak StuitCheck

Heb je last van je stuitje en herken je de symptomen van stuitpijn? Klik dan direct op onderstaande button en maak een afspraak voor een StuitCheck. Eerst nog een paar controle vragen beantwoorden om te checken of je mogelijk stuitklachten hebt? Ga dan even naar de pagina StuitCheck. Met de NIMOC methode helpen we je verrassend snel en zeer effectief van die vervelende stuitpijn af, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”