Elleboog- en schouderblessures

Elleboog- en schouderblessures

De elleboog en schouder zijn over het algemeen minder kwetsbaar dan een enkel of knie, maar ook klachten hieraan zijn vervelende blessures. Heb je een elleboog- of schouderblessure, dan beperkt je dat niet alleen tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Daar wil je dus zo snel mogelijk weer vanaf.

arm-schouder-blessure

De meest voorkomende elleboog- en schouderblessures

De meeste sporters met een elleboogblessure spelen tennis, golf, basketbal, volleybal of handbal, of sporten als speerwerpen en kogelstoten. Bij deze sporten komen niet alleen armblessures voor, maar ook schouderblessures.

Elleboog blessure

De elleboog kan op meerdere manieren geblesseerd raken. Vaak is er sprake van een overbelasting van de aanhechtingen van de spieren die van de pols naar de elleboog lopen. Een overbelasting van de strekspieren komt het meeste voor. Deze spieren zitten vast aan de buitenzijde van de elleboog en geven een zeurende pijn. Tennissers hebben er vaak last van en daarom heet het in de volksmond een ’tenniselleboog’.

Ook de aanhechting van de buigspieren kan overbelast worden. Deze loopt naar de binnenkant van je elleboog. Dit is een veelvoorkomende blessure bij golfers (golfelleboog), maar tennissers die met veel topspin slaan, kunnen er ook last van krijgen.

Er zijn uiteraard nog meer elleboogblessures. Denk aan de overbelasting van de elleboogband bij honkballers (‘werperselleboog’) of een beschadiging aan het kraakbeen van de elleboog.

Schouder blessure

De meest voorkomende sportblessures van de schouder:

  • Door overbelasting kan een slijmbeurs in de schouder ontstoken raken. Dit brengt vervelende klachten met zich mee met soms hevige pijn.
  • Een ontwrichting van de schouder (schouder uit de kom) kan ontstaan door een val (judo of ander contactsporten), het maken van een verkeerde beweging, het veel kracht zetten tijdens een werpbeweging (kogelstoten) of het trekken aan de arm tijdens het sporten (handbal of basketbal). Bij een ontwrichting moet de schouder altijd teruggezet worden in de kom en moet je rekenen op een langdurig herstel.
  • Een ontstoken pees in je de schouder. Deze klachten lijken een beetje op een slijmbeursontsteking en worden daarom vaak door elkaar gehaald.

Diagnose en behandeling

Zoals bij de meeste blessures is het ook bij elleboog- en schouderblessures belangrijk om je klachten vroegtijdig te laten behandelen. Dat voorkomt chronische blessures, met alle gevolgen van dien. De complexiteit van elleboog- en schouderblessures vraagt om specialistische kennis, omdat sommige klachten op elkaar lijken. Het stellen van de juiste diagnose bij sportblessures is daarom de eerste winst voor een voorspoedig herstel en voorkomt langdurig buitenspel staan.

Herstellen van je elleboog- of schouderblessure bij MCZ

Heb jij er ook een hekel aan om langs de kant te staan? Kom dan herstellen bij MCZ Het Omnium (Topsportzorgcentrum). Wat zijn redenen om voor ons te kiezen?

  • Het behandelen van sportblessures is onze tak van sport! Ons arm- en schouderteam bestaat uit ervaren sportfysiotherapeuten en bewegingswetenschappers.
  • Tijdens en na je blessurebehandeling kun je (blijven) werken aan je fitheid.
  • We hebben een uniek test- en meetcentrum om je voortgang te bewaken en moderne behandel- en trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex, echografie, AlterG).
  • We hebben en intensieve samenwerking met de sportartsen en orthopeden van het Martini Ziekenhuis, het Schoudernetwerk en de Elleboogkliniek.
  • We zijn gespecialiseerd in sportblessures en hanteren altijd wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes.

Neem contact op

Heb je last van een elleboog- of schouderblessure? Kom zo snel mogelijk in actie; dan helpen we je hiervan te herstellen. Neem daarom vandaag nog contact op voor meer informatie over de fysiotherapie bij MCZ of om direct een afspraak in te plannen!

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”