Onderzoek en behandeling

MCZ beschikt over geavanceerde technologieën voor onderzoek en behandeling. Zo is Bio Impedantie Spectometrie (BIS) van grote waarde voor (ex-) patiënten met kanker. Hiermee kunnen we al in een vroeg stadium lymfoedeem opsporen. MZC is een van de weinige praktijken in Nederland die over dit systeem beschikt. Ook kunnen we zelf echografie-en EMG-onderzoek (zenuwgeleidings- en spieronderzoek) verrichten. Hiervoor hoef je dus niet naar het ziekenhuis. Verder hebben we de Biodex, één van ’s werelds meest geavanceerde dynamometers. Hiermee kunnen we de spierkracht van revalidatiepatiënten en (top)sporters nauwkeurig meten. Met Spartanova maken we analyses voor blessurepreventie en revalidatieresultaten van sporters. We gebruiken het Return to Play protocol voor sporters die revalideren. Voor wat betreft behandelingen op fysiotherapeutisch gebied zijn we gespecialiseerd in Fascie technieken, Dry Needling en Shockwave. Een van onze nieuwste behandelingen is Redcord: hiermee kunnen we zwakke spieren heractiveren. AlterG therapie is een bewezen oplossing voor pijnloos en snel revalideren. Het is een anti-zwaartekracht loopband waarop je gewichtloos kunt lopen. Zonder pijn bouw je balans, mobiliteit en spierkracht op. Zo kun je sneller weer gewoon lopen. Voor Biodex, Spartanova, Redcord en AlterG geldt dat we uniek zijn in het Noorden.

Biodex precisie in spierkrachtmeting

De Biodex is een innovatief apparaat met een geavanceerde dynamometer waarmee we spiergroepen rondom gewrichten in functie en kracht kunnen meten. De krachttesten worden direct gedigitaliseerd, geïnterpreteerd en vervolgens gelijk geïntegreerd in het behandelplan. De Biodex heeft verschillende verschillende functies. Zo kan de kracht tussen links en rechts worden vergeleken, een pre-operatieve meting kan vergeleken worden met een post-operatieve meting en tot slot kan de uitslag vergeleken worden met 0-metingen en gegevens uit wetenschappelijke literatuur.

Sporters
Bij sporters gebruiken we de Biodex om blessures te voorkomen. Als er bij een sporter zonder blessure een krachtsverschil wordt gemeten, ondernemen we direct actie. We stellen een individueel trainingsplan op om zo de kans op blessures te minimaliseren. Biodex wordt gebruikt bij zowel individuele sporters als bij teams. Trainers en coaches kunnen hun gehele team door ons laten testen, om blessurepreventieve trainingsschema’s te ontwerpen. Regelmatig worden voetballers van FC Groningen op deze manier getest. Ook nieuw aangekochte spelers van FC Emmen en FC Groningen worden door ons, na een eerste medische keuring, met Biodex gescreend.

Revalidatie
Bij patiënten die moeten revalideren is de Biodex enorm belangrijk. De uitslagen geven ons inzicht in de voortgang van het herstel. Bijvoorbeeld bij een operatie van een voorste kruisband reconstructie: voorafgaand aan de operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we tot negen maanden elke drie maanden Biodex test af. Zo kunnen we voor elke patiënt een behandeltraject op maat maken. Ook bij patiënten met een chronische aandoeningen wordt Biodex ingezet.

Redcord© helpt je van je pijn af

Redcord© therapie, officieel Redcord© Neurac 1, is een behandelmethode die zich richt op het stimuleren en controleren van zwakke spieren, om te zorgen dat je weer klachtenvrij kunt bewegen. Het is een ingenieus systeem met touwen waarin je in de lucht hangt, uiteraard onder begeleiding van een hierin gespecialiseerde fysiotherapeut.

Een zwakke zone in het lichaam ontstaat door overbelasting, een blessure of een verkeerd bewegingspatroon. Ze leveren vaak problemen op bij sport, werk of dagelijkse bezigheden zoals het tillen van boodschappen. Met Redcord© worden er door middel van het touwensysteem optimale prikkels het lichaam in gestuurd om de neuromusculaire controle te trainen. Hieronder verstaan we de bewustwording van je lichaamshouding ten opzichte van prikkels die van buitenaf komen. Door deze bewustwording houdt je lichaam beter controle op gewrichtsstabiliteit en lichaamshouding. Zo leert je lichaam op een nieuwe manier om spieren te heractiveren en worden zwakke zones omgezet naar sterke.

BIS behandeling lymfoedeem 

Kankerpatiënten kunnen last krijgen van vochtophopingen in het lichaam; ook wel lymfoedeem genoemd. Het wordt vaak veroorzaakt door chirurgie en/of radiotherapie. Medisch Centrum Zuid is in staat om dit in een vroeg stadium te ontdekken en soms zelfs chronisch lymfoedeem te voorkomen. We maken hierbij gebruik van Bio Impedantie Spectometrie (BIS). Het is een objectief hulpmiddel om patiënten te monitoren op de eerste symptomen van lymfoedeem. MZC is een van de weinige praktijken in Nederland die over dit systeem beschikt. Tijdens de BIS meting gaat er een stroompje door het lichaam dat de weerstand in de weefsels meet. Als de hoeveelheid vocht in een ledemaat toeneemt, neemt de weerstand in dat ledemaat af. Door het gebruik van verschillende frequenties wordt het onderscheid gemaakt tussen intracellulair– en extracellulair vocht. Op deze manier kan een patiënt eerder en goed geholpen worden.

AlterG snel en pijnloos revalideren

Op onze locatie in Groningen hebben we de beschikking over de AlterG, uniek in Noord-Nederland. Het is een anti-zwaartekracht loopband waarop je gewichtsloos kunt (hard)lopen. Tijdens het (hard)lopen op de band wordt je gewicht tot wel 80% verminderd. De AlterG biedt een 100% valveilige omgeving en is multifunctioneel. We zetten hem veelvuldig in als onderdeel van de behandeling van revalidatiepatiënten. Zonder pijn bouw je balans, mobiliteit en spierkracht op, waardoor je sneller weer gewoon kunt lopen. Ook wordt de AlterG gebruikt bij patiënten met een chronische en/of neurologische aandoening en voor ouderen en kwetsbare ouderen. Bovendien wordt het apparaat gebruikt door mensen die willen afvallen en door sporters, om hun prestaties te verbeteren.

Privacy Policy
MCZ hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. MCZ houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
› Klik hier voor onze Privacy Policy   › Klik hier voor onze Cookie verklaring

MCZ Groningen

Sportlaan 2.1
9728 PH Groningen
T 050 527 16 13

MCZ Haren

Mellenssteeg 41a
9753 HL Haren
T 050 534 72 51

HKZ Gecertificeerd