Schouderklachten? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek!

Fysiotherapie

Schouderklachten? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek!

Het wetenschappelijke onderzoek richt zich op een verbetering van de behandeling van schouderklachten en wordt uitgevoerd door PhysioPlux (Lissabon), Vrije Universiteit Amsterdam en twee Nederlandse fysiotherapiepraktijken: ManualFysion in Amsterdam en MCZ in Groningen.

Gecombineerd traject: fysiotherapie en onderzoek

In de eerste plaats word je behandeld door een in schouderklachten gespecialiseerde fysiotherapeut, die tevens lid is van het onderzoeksteam. Daarnaast zijn in het traject twee test- en meetsessies opgenomen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door bewegingswetenschappers, alsmede door stagiairs Fysiotherapie die onderzoek doen voor hun scriptie.

PhysioPlux Myofeedback

PhysioPlux is een geavanceerd systeem om specifieke spieren gericht te kunnen trainen. Dit gebeurt met myofeedback; met behulp van kleine elektroden op je huid (een soort pleister), kun je real time zien in welke mate de spieren aanspannen of ontspannen. De bijbehorende app geeft je duidelijke instructies over welke spieren je moet ontspannen en welke spieren je juist meer moet aanspannen, om zo effectiever te trainen.

'Geschikte' schouderklachten

De onderzoekers zoeken patiënten met het subacromiale pijnsyndroom. Vaak komen hierbij ook verstoringen van het bewegingspatroon van het schouderblad voor. Indien er sprake is van subacromiale pijnklachten met een verstoord bewegingspatroon van het schouderblad, zou je kunnen deelnemen aan het onderzoek. Wanneer jouw klacht niet binnen de onderzoekscriteria valt, kun je helaas niet deelnemen aan het onderzoek. In dat geval zullen we je schouderprobleem volgens reguliere methoden behandelen.

Start

Tijdens je eerste bezoek brengt de fysiotherapeut je schouderklachten in kaart. Aan de hand van inclusie- en exclusiecriteria, wordt bepaald of jouw schouderprobleem geschikt is voor deelname aan het onderzoek. Wanneer dit het geval is, word je willekeurig ingedeeld in een van onderstaande groepen:

Patiëntengroep 1

Je krijgt reguliere fysiotherapie en reguliere schouderoefeningen voor thuis.

Patiëntengroep 2

Je krijgt reguliere fysiotherapie met PhysioPlux myofeedback tijdens de zittingen fysiotherapie en reguliere oefeningen voor thuis.

Patiëntengroep 3

Je krijgt reguliere therapie met dezelfde thuisoefeningen, maar krijgt daarbij PhysioPlux myofeedback, zowel tijdens de zittingen fysiotherapie als thuis.

Het vervolg

Je wordt wekelijks een uur behandeld door je vaste fysiotherapeut. Daarnaast word je gedurende het traject tweemaal getest door een van de onderzoekers. In deze twee sessies wordt de ‘muscle onset time’ gemeten. Dit is de spieractivatietijd; het moment waarop je spier actief wordt voor een beweging. Ook wordt de kracht in de vier spieren met behulp van een kleine krachtmeter, Microfet, gemeten. Verder word je gevraagd om gedurende het traject in totaal drie vragenlijsten in te vullen.

Kosten

De kosten voor fysiotherapie worden vergoed vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor PhysioPlux myofeedback worden geen extra kosten berekend.

Meer weten of direct aanmelden?

Groningen

Neem contact op met onze Klantenservice, of stuur een mail naar Natascha Assies.

Amsterdam

Bel of mail met Michael Davidson van Manualfysion. Klik hier om naar de website te gaan.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?