MCZ zorgpartner van Hospital at Home

Over ons

MCZ zorgpartner van Hospital at Home

MCZ is officiële zorgpartner van Hospital at Home. Het is een innovatief zorgprogramma voor ziekenhuiszorg thuis, waarvan het wetenschappelijk onderzoek wordt geleid vanuit het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde, onderdeel van de Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het doel van het onderzoek is nagaan of een Hospital at Home zorgprogramma meerwaarde heeft voor oudere patiënten met cognitieve stoornissen en een acute ziekte als zij ziekenhuiszorg thuis ontvangen.

Hoe het werkt

Oudere patiënten met cognitieve stoornissen komen met een acute ziekte eerst terecht op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Als er een reden voor ziekenhuisopname is en de patiënt en familie zijn het erover eens graag thuisbehandeling te willen, wordt men om deelname aan het Hospital at Home onderzoek gevraagd. Wanneer ziekenhuiszorg thuis gegeven wordt, houdt dat in dat de patiënt niet wordt opgenomen in het ziekenhuis, maar terug gaat naar huis om daar alle zorg te ontvangen die nodig is. Om de zorg thuis goed te kunnen regelen, zal de patiënt in het ziekenhuis blijven totdat alles thuis georganiseerd is. De patiënt zal de ochtend volgend op het Spoedeisende Hulp bezoek naar huis gaan.

Ziekenhuiszorg thuis 

Vervolgens is er ziekenhuiszorg thuis; de Hospital at Home arts en verpleegkundigen komen aan huis voor de verzorging en de behandeling.  De behandeling is onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis (de Hospital at Home arts). De inhoud van de zorg is hetzelfde als in het ziekenhuis, alleen de plaats van de zorg is verschillend, namelijk thuis.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast het leveren van zorg verzamelen we gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek over het effect van het Hospital at Home zorgprogramma: is ziekenhuiszorg thuis daadwerkelijk beter voor mensen met cognitieve stoornissen dan de gebruikelijke ziekenhuiszorg? Ook willen we weten wat deze vorm van zorg voor de patiënt zelf en zijn of haar naasten betekent, zodat de zorg in de toekomst zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de patiënt.

[bron: hospitalathome.nl]

Bekijk de fotostrip van Hospital at Home!

De rol van MCZ

Wanneer de Hospital at Home arts van mening is dat de patiënt fysiotherapeutische zorg nodig heeft, worden wij ingeschakeld. Aan de hand van de specifieke zorgvraag, zal de patiënt thuis behandeld worden door ofwel een in een chronische zorg gespecialiseerde fysiotherapeut ofwel een geriatrisch fysiotherapeut.

Meer informatie over Hospital at Home vind je hier.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?