Goed nieuws voor mensen met artrose in heup of knie

Fysiotherapie

Goed nieuws voor mensen met artrose in heup of knie

Patiënten met artrose aan heup- en kniegewrichten krijgen ook in 2019 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed. Uit officiële cijfers van 2015 blijkt dat 1,2 miljoen mensen in Nederland lijden aan deze aandoening. Het ware aantal artrosepatiënten in ons land wordt echter geschat op bijna het driedubbele. We zijn dan ook blij met het kabinetsbesluit om dit in het basispakket op te nemen, met daarbij de wettelijke bepaling dat het eigen risico wordt aangesproken. Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Binnen MCZ is er een speciaal programma voor de behandeling van artrose, gebaseerd op drie pijlers: oefentherapie, leefstijladvies en onderzoek.

Wat is artrose?

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen wordt steeds zachter, waardoor het omliggende bot vervormt. Hierdoor ontstaan aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Deze 'osteofyten' zorgen ervoor dat het gewricht minder soepel kan bewegen. Hierbij kunnen ook zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn, gevoelloosheid en krachtverlies. Artrose komt het meeste voor in nek, rug, heupen, knieën, vingers en tenen. De aandoening kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren; eenvoudige handelingen als gaan zitten en staan, traplopen en het aan- en uitdoen van sokken, verlopen vaak moeizaam en pijnlijk. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief. Genezen is niet mogelijk, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

Wat houdt het MCZ artrose programma in?

Het programma is ontwikkeld door in chronische aandoeningen gespecialiseerde fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers. Het gehele behandelingstraject betreft een combinatie van oefentherapie, leefstijladvies (bewegen, gewrichtsbescherming, afvallen indien noodzakelijk) en onderzoeken. We helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. U wordt meerdere malen getest op spierkracht, mobiliteit, balans, coördinatie en stabiliteit. Ook leren we u een goede lichaamshouding aan. Daarnaast bieden we u informatie en advies over hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.

Inhoud van het programma

  • intake en behandeling (2 zittingen)
  • testmoment (derde zitting)
  • behandeling (zitting 4 t/m 10)
  • testmoment (elfde zitting)
  • laatste behandeling (twaaldfdezitting)

Na afronding zullen we samen met u een eventueel vervolgtraject bespreken. U heeft dan keuze uit verschillende opties: een compleet programma bestaande uit fysiotherapie en een beweegprogramma, of alleen een beweegprogramma. Ook indien u niet aanvullend verzekerd bent, zijn er uiteraard mogelijkheden voor continuering.

Meer informatie en aanmelding

Heeft u nog vragen of wilt u zich direct aanmelden? Belt u ons gerust, we helpen u graag.

U kunt ook gebruik maken van onderstaand aanmeldingsformulier; wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen om uw eerste afspraak in te plannen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?