Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is bedoeld voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat en met name problematiek van de wervelkolom.

Bij nekklachten

Bij tenminste 70% van de mensen wordt vroeg of laat met nekklachten geconfronteerd. Met het ouder worden neemt de kans daarop toe. Onze behandeling richt zich niet alleen op het verbeteren van de stabiliteit van de nek en het bewegingspatroon, maar ook op de afname van de spierspanning en het behandelen van triggerpoints. Oefeningen om de bewegingscontrole en coördinatie in de nek te verbeteren, kunnen de pijn en beperkingen verminderen.

Bij hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden. Vooral wanneer je last hebt van migraine of hoofdpijn in relatie met nekklachten, is een behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut aan te raden. Zo’n behandeling bestaat uit informatie en advies in combinatie met oefeningen om je houding te verbeteren. Ook is er aandacht voor het trainen van specifieke nekspieren, het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek en het leren ontspannen van je nek en schouders. Onze manueel therapeuten zijn aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord; een netwerk van fysiotherapeuten dat gespecialiseerd is in het behandelen van hoofdpijnklachten. Het netwerk werkt nauw samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Bij kaak- of kauwklachten

Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht, de kauwspieren en andere betrokken structuren. Het kaakgewricht is qua bouw een van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is omgeven door een ingenieus stelsel van banden en pezen en een groot aantal spieren die de kaak bedienen. Onze orofaciaal fysiotherapeut kan je helpen bij je klachten. Het gaat dan om uitleg en adviezen voor kauwen. Om het afleren van gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen of tandenknarsen. Je leert om via zelfmassage de kauwspieren te ontspannen en je mondopening te vergroten. De orofaciaal fysiotherapeut werkt vaak nauw samen met de huisarts, de tandarts, de orthodontist of de medisch chirurg, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

Bij rugklachten

Spit, lumbago en ischias zijn verschillende namen voor lage rugpijn. Pijnklachten in de onderrug, die zelfs kunnen uitstralen naar de bil of een been. Soms ontstaan de klachten acuut, door bijvoorbeeld zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging. Soms ook geleidelijk, door overbelasting. Meerdere oorzaken kunnen een rol spelen: een matige lichamelijke conditie, veel zitten, veel tillen of een stressvolle periode. Door de pijn wordt men steeds minder actief en blijven de klachten bestaan of worden zelfs erger. De manueel therapeut kan je helpen om uit deze cirkel van pijn en inactiviteit te komen. Via een uitgebreid vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en vragenlijsten krijgen wij inzicht in jouw gezondheidsprobleem en de manier waarop je met je klachten omgaat. We analyseren welke factoren je klachten in stand houden. Vervolgens stellen we in overleg met jou een behandelplan op. Dit plan is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van je rug.

Bij duizeligheid

Veel mensen ervaren wel eens duizeligheid of een zweverig gevoel in het hoofd, bijvoorbeeld bij het te snel opstaan uit een stoel of lage positie. Bij enkele mensen zijn deze duizeligheidsklachten echter zo hevig en frequent aanwezig, dat ze in het dagelijks leven niet goed meer kunnen functioneren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor duizeligheid. Het kan ontstaan vanuit de nek maar ook door een probleem in het evenwichtsorgaan. De manueeltherapeut kijkt of uw bewegingsapparaat – het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen – bijdraagt aan de duizeligheidsklachten die je ervaart. Samen met jou zal gekeken worden wat de beste manier is om de klachten te behandelen. Dit kan een combinatie zijn van manuele therapie en gerichte oefeningen voor de nek of het evenwichtsorgaan.

Privacy Policy
MCZ hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. MCZ houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
› Klik hier voor onze Privacy Policy   › Klik hier voor onze Cookie verklaring

MCZ Groningen

Sportlaan 2.1
9728 PH Groningen
T 050 527 16 13

MCZ Haren

Mellenssteeg 41a
9753 HL Haren
T 050 534 72 51

HKZ Gecertificeerd