Vitaal en sterk tijdens je zwangerschap met YVLO-ZwangerFit

Vitaal en sterk tijdens je zwangerschap met YVLO-ZwangerFit

Tijdens je zwangerschap krijgt je lichaam best veel te verduren. Spieren verzwakken, je gewicht neemt toe, je conditie neemt af en je wordt steeds minder mobiel. Er vinden met name grote veranderingen plaats in de belasting van je rug, bekken, bekkenbodemspieren en hormoonhuishouding. Veel klachten gaan na de bevalling vanzelf over, maar uit onderzoek blijkt dat juist in de zwangerschap de eerste signalen voor klachten op latere leeftijd al herkenbaar zijn. En die dienen aandacht te krijgen om erger te voorkomen.

Fit zijn en fit blijven  

Met de zwangerschapscursus YVLO-ZwangerFit werk je aan je conditie, behoud van fitheid, stabiliteit, mobiliteit en vitaliteit. Er is daarbij veel aandacht voor (lage)rug-, buik- en bekkenbodemspieren, zodat klachten kunnen worden voorkomen. De coaches kunnen daarbij ook zwangerschapgerelateerde problemen van het houdings- en bewegingsapparaat signaleren (gewrichten en spieren). De cursus heeft dan ook duidelijk een preventief karakter. Bovendien hebben de lessen een positieve invloed op enkele vitale organen, je energieniveau, nachtrust, bloeddruk en geestelijke weerbaarheid. Je kunt doorgaan tot zolang het gaat, zelfs tot aan je bevalling. De baby heeft er geen enkele last van. 

Simone Parmentier
Simone Parmentier | Bekkenfysiotherapeut

De combinatie van YVLO ZwangerFit en bekkenfysiotherapie maakt de zwangerschapscursus van MCZ uniek. Beter kun je je lichaam niet op de bevalling voorbereiden!

Vroeg starten 

Je kunt al starten met YVLO-ZwangerFit® vanaf je twaalfde zwangerschapsweek. Groot voordeel van vroeg starten, is dat je conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau zijn. Door gericht en tijdig te gaan trainen, is het makkelijker om dit zo lang mogelijk zo te houden. Dat is niet alleen fijn tijdens je zwangerschap, maar kan ook een positieve invloed hebben op je bevalling en op je herstel daarna. 

Intake

De cursus begint met een intakegesprek van een half uur. Vooraf vul je een formulier in dat tijdens de intake besproken wordt. Indien er voorgaande zwangerschappen/bevallingen zijn geweest, worden deze ook doorgesproken. Eventuele klachten als urineverlies of (een gevoel van) verzakking komen eveneens aan bod. We screenen bekkenbodemproblemen bij de intake, zodat we de klachten kunnen voorkomen of vroegtijdig kunnen aanpakken. Ook risicofactoren van de bevalling zijn voor een deel al te herkennen. 

YVLO-ZwangerFit

Programma

De actieve lessen van YVLO-ZwangerFit zijn veelal gebaseerd op de principes van aerobics en fitness. Ze hebben een vaste opbouw: eerst een warming up en lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren, met extra aandacht voor het bekken en de bekkenbodem. Er wordt geëindigd met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. YVLO-ZwangerFit bevat ook drie theorielessen. Hierin komen alle onderwerpen aan bod die betrekking hebben op je zwangerschap, bevalling en de periode na de bevalling. Ook wordt er ingegaan op de functie en mogelijke klachten van het bekken, lage rug, bekkenbodemspieren en het totaal functioneren. Partners zijn welkom bij één van de theorielessen. 

Deskundige begeleiding

Het YVLO-ZwangerFit-programma is in eerste instantie ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek (NVFB). Deze vereniging heeft al vele jaren ervaring met het begeleiden van zwangere vrouwen. De lessen worden gegeven door twee gespecialiseerde coaches: een hiervoor speciaal opgeleide beweegdocente en een bekkenfysiotherapeut.

Locatie en lestijden

MCZ Groningen, Sportlaan


Maandag  

19.45 - 20.45  


Donderdag  

19.00 - 20.00

Aanmelding, kosten en vergoeding

Een lespakket van YVLO-ZwangerFit bestaat uit een intakegesprek, tien trainingslessen en drie theorielessen. De kosten hiervoor bedragen 169 euro, per pin te betalen. Je schrijft je in voor een lesdag die jou het beste schikt. Ben je een keer verhinderd, meld je dan telefonisch even af en plan direct een training op een andere dag in diezelfde week. De tien lessen moet je binnen twaalf weken verbruiken. Dus ben je er een keer een hele week niet? Geen probleem: je mag dus twee lessen kosteloos inhalen.

Daarna kun je vervolglessen in pakketvorm kopen: 

  • 10 voor 100 euro (te gebruiken in twaalf weken) 
  • 5 voor 55 euro  (te gebruiken in zes weken)

Mocht je aan het einde van je zwangerschap nog lessen over hebben, dan kun je deze gebruiken voor MamaFit trainingen na je bevalling (restitutie is niet van toepassing). De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van deze zwangerschapscursus. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar of neem met ons contact op. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en helpen je graag!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?