Vitaal en sterk tijdens je zwangerschap met YVLO-ZwangerFit

Vitaal en sterk tijdens je zwangerschap met YVLO-ZwangerFit

Tijdens je zwangerschap krijgt je lichaam veel te verduren. Spieren verzwakken, je gewicht neemt toe, je conditie neemt af net als je mobiliteit. Er vinden grote veranderingen plaats in de belasting van je rug, bekken, bekkenbodemspieren en hormoonhuishouding. Veel klachten gaan na de bevalling vanzelf over, maar uit onderzoek blijkt dat juist in de zwangerschap de eerste signalen voor klachten op latere leeftijd al herkenbaar zijn. En die verdienen aandacht om erger te voorkomen.

Fit zijn en blijven met ZwangerFit

Met de zwangerschapscursus YVLO-ZwangerFit werk je aan je conditie, behoud van fitheid, stabiliteit, mobiliteit en vitaliteit. Er is daarbij veel aandacht voor (lage)rug-, buik- en bekkenbodemspieren, zodat klachten kunnen worden voorkomen. De coaches kunnen daarbij ook zwangerschapgerelateerde problemen van het houdings- en bewegingsapparaat signaleren (gewrichten en spieren). De cursus heeft dan ook duidelijk een preventief karakter. Bovendien hebben de lessen een positieve invloed op enkele vitale organen, je energieniveau, nachtrust, bloeddruk en geestelijke weerbaarheid. Je kunt doorgaan tot zolang het gaat, zelfs tot aan je bevalling. De baby heeft er geen enkele last van.

Simone Parmentier
Simone Parmentier | Bekkenfysiotherapeut

De combinatie van YVLO ZwangerFit en bekkenfysiotherapie maakt de zwangerschapscursus van MCZ uniek. Beter kun je je lichaam niet op de bevalling voorbereiden!

Vroeg starten met ZwangerFit

Je kunt al starten met YVLO-ZwangerFit® vanaf je twaalfde zwangerschapsweek. Groot voordeel van vroeg starten, is dat je conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau zijn. Door gericht en tijdig te gaan trainen, is het makkelijker om dit zo lang mogelijk zo te houden. Dat is niet alleen fijn tijdens je zwangerschap, maar kan ook een positieve invloed hebben op je bevalling en op je herstel daarna.

Programma ZwangerFit

Deskundige begeleiding

Het YVLO-ZwangerFit-programma is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek (NVFB). Deze vereniging heeft al vele jaren ervaring met het begeleiden van zwangere vrouwen. De lessen worden gegeven door twee gespecialiseerde coaches: een hiervoor speciaal opgeleide beweegdocente en een bekkenfysiotherapeut.

Intake

De cursus begint met een intakegesprek van een half uur. We screenen bekkenbodem problemen, zodat we klachten voorkomen of vroegtijdig aanpakken. Ook de risicofactoren van de bevalling zijn voor een deel al te herkennen.

Inhoud actieve lessen

De lessen van YVLO-ZwangerFit zijn gebaseerd op de principes van aerobics en fitness. Ze kennen een vaste opbouw: een warming up en lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie. Daarna oefeningen gericht op versterking en coördinatie van diverse spieren, met extra aandacht voor het bekken en de bekkenbodem. We eindigen met ontspannings-en ademhalingsoefeningen.

Theorielessen

YVLO-ZwangerFit bevat ook drie theorielessen. Hierin komen alle onderwerpen aan bod die betrekking hebben op je zwangerschap, bevalling en de periode na de bevalling. Ook wordt er ingegaan op de functie en mogelijke klachten van het bekken, lage rug, bekkenbodemspieren en het totaal functioneren. Partners zijn welkom bij één van de theorielessen.

Een lespakket van YVLO-ZwangerFit bestaat uit een intakegesprek, tien trainingslessen en drie theorielessen. Je schrijft je in voor een lesdag die jou het beste schikt. Ben je een keer verhinderd, meld je dan telefonisch even af en plan direct een training op een andere dag in diezelfde week. De tien lessen moet je binnen twaalf weken verbruiken. Dus ben je er een keer een hele week niet? Geen probleem: je kunt twee lessen kosteloos inhalen.

Tarieven

  • Heb je na je bevalling ZwangerFit lessen over? Geen probleem, je kunt ze ook gebruiken voor MamaFit (restitutie is niet van toepassing).

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van deze zwangerschapscursus. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar of neem met ons contact op. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en helpen je graag.

YVLO-ZwangerFit

Locaties en lestijden

MCZ De Rokade: Sportlaan 2.1, Groningen

Maandag

13.00 - 14.00 uur | Combi ZwangerFit & MamaFit

MCZ Het Omnium: Laan Corpus den Hoorn 101 a Groningen

(Het Omnium 2de etage Topsportzorgcentrum)

Donderdag

19.00 - 20.00 uur | ZwangerFit

20.00 - 21.00 uur | MamaFit

Zaterdag

09.00 - 10.00 uur | MamaFit

10.00 - 11.00 uur | ZwangerFit

11.00 - 12.00 uur | MamaFit

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?