Voeding bij oedeem

Voeding bij oedeem

Bij het behandelen van oedeem speelt voeding een belangrijke rol. De diëtisten binnen ons centrum zijn gespecialiseerd in alle soorten oedeem en kunnen helpen je klachten te verminderen.

Lymfoedeem 

Bij lymfoedeem draait het allemaal om het evenwicht tussen lymfproductie en lymfafvloed. Bij een te hoog lichaamsgewicht kan de balans verstoord worden. Vanwege de pijnklachten gaan mensen met lymfoedeem vaak minder bewegen, waardoor vocht minder snel wordt afgevoerd. Daarnaast kan een te hoog gewicht de productie van lymfvocht verhogen. Het is dus belangrijk om je gewicht in de gaten te houden en overgewicht te voorkomen. 

Zout

Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest.  Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan. Een zoutbeperking heeft dan ook geen invloed op de klachten. Bij lymfoedeem wordt geadviseerd om maximaal 6 gram zout per dag (2400 mg natrium) binnen te krijgen. 

Lipoedeem

Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Producten die grote hoeveelheden vet bevatten zijn onder andere vet vlees, kip met huid, volle zuivelproducten, vette kaas, avocado en alle soorten olie. Producten als brood, rijst, pasta, groente, fruit en peulvruchten bevatten geen vet. Het is belangrijk om hier een soort balans in te vinden. De diëtiste kan je hierbij helpen.

Informatie en aanmelding

Heb je vragen of wil weten wat de diëtiste voor jou kan betekenen? Bespreek ze met je behandelend fysiotherapeut; hij of zij kan je direct in contact brengen met een diëtiste. De diëtisten van Carin Pool Voedingsbureau zijn op al onze locaties gehuisvest. Uiteraard kun je ook zelf een afspraak maken. Dit kan bij de receptie, telefonisch of per e-mail.