Hulp bij hoofdpijn

Hulp bij hoofdpijn

Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofdpijn, die niet zomaar over gaat. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Vaak komt die hoofdpijn in aanvallen, waarbij mensen doodziek kunnen zijn. Soms gaat het om hoofdpijn die dagelijks aanwezig is; een enorme belemmering in het dagelijkse leven. Heb je regelmatig hoofdpijn die niet met een eenvoudige pijnstiller te verhelpen is? Neem je klachten serieus en maak een afspraak met je huisarts of met een van onze in hoofdpijn gespecialiseerde manueel therapeuten. Met name migraine, spanningshoofdpijn, cervicogeen hoofdpijn en temporomandibulaire disfunctie zijn goed te behandelen met manuele therapie.

Saskia van Leeuwen
Saskia van Leeuwen | Manueel therapeut

Als ondersteuning bij de behandeling van hoofdpijn gebruiken we de Cervico Trainer. Het is een innovatief apparaat voor bewegingsfeedback, waarmee we specifieke bewegingen van het hoofd kunnen trainen. Daarnaast gebruiken we de Cervico Trainer voor ontspanningsoefeningen.

Soorten hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden. Vooral wanneer je last hebt van migraine of hoofdpijn in relatie met nekklachten, is een behandeling door een manueel therapeut aan te raden. Spanningshoofdpijn en migraine komen klinisch gezien het meest voor. Daarnaast komt myofasciale pijn in hoofd, hals, nek en en kaak steeds vaker voor. Patiënten met actieve myofasciale triggerpoints klagen gewoonlijk over slecht te lokaliseren, regionaal zeurende, onderhuidse pijn die spieren en gewrichten omvat. Bijna nooit betreft het een scherpe, begrensde pijn. De myofasciale pijn straalt vaak uit naar een plek op enige afstand van het triggerpoint en is karakteristiek voor elke spier. Soms voelt de patiënt geen pijn, maar doofheid of prikkelingen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit informatie en advies in combinatie met oefeningen om je houding te verbeteren. Ook is er aandacht voor het trainen van specifieke nekspieren, het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek en het leren ontspannen van je nek en schouders.

Partners

Manueel therapeut Saskia van Leeuwen is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord, een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van hoofdpijnklachten. Het netwerk werkt nauw samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?