Manuele therapie bij rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid

Manuele therapie bij rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is bedoeld voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat en met name problematiek van de wervelkolom.

Nekklachten

Bij tenminste 70% van de mensen wordt vroeg of laat met nekklachten geconfronteerd. Met het ouder worden neemt de kans daarop toe. Onze behandeling richt zich niet alleen op het verbeteren van de stabiliteit van de nek en het bewegingspatroon, maar ook op de afname van de spierspanning en het behandelen van triggerpoints. Oefeningen om de bewegingscontrole en coördinatie in de nek te verbeteren, kunnen de pijn en beperkingen verminderen.

Rugklachten

Spit, lumbago en ischias zijn verschillende namen voor lage rugpijn. Pijnklachten in de onderrug, die zelfs kunnen uitstralen naar de bil of een been. Soms ontstaan de klachten acuut, door bijvoorbeeld zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging. Soms ook geleidelijk, door overbelasting. Meerdere oorzaken kunnen een rol spelen: een matige lichamelijke conditie, veel zitten, veel tillen of een stressvolle periode. Door de pijn wordt men steeds minder actief en blijven de klachten bestaan of worden zelfs erger. De manueel therapeut kan je helpen om uit deze cirkel van pijn en inactiviteit te komen. Via een uitgebreid vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en vragenlijsten krijgen wij inzicht in jouw gezondheidsprobleem en de manier waarop je met je klachten omgaat. We analyseren welke factoren je klachten in stand houden. Vervolgens stellen we in overleg met jou een behandelplan op. Dit plan is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van je rug.

Hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden. Vooral wanneer je last hebt van migraine of hoofdpijn in relatie met nekklachten, is een behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut aan te raden. Zo’n behandeling bestaat uit informatie en advies in combinatie met oefeningen om je houding te verbeteren. Ook is er aandacht voor het trainen van specifieke nekspieren, het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek en het leren ontspannen van je nek en schouders. Onze manueel therapeuten zijn aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord; een netwerk van fysiotherapeuten dat gespecialiseerd is in het behandelen van hoofdpijnklachten. Het netwerk werkt nauw samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Saskia van Leeuwen
Saskia van Leeuwen | Manueel therapeut

Ter ondersteuning bij de behandeling van hoofdpijn en duizeligheid gebruiken we de Cervico Trainer. Het is een innovatief apparaat voor bewegingsfeedback, waarmee we specifieke bewegingen van het hoofd kunnen trainen. Daarnaast gebruiken we De Cervico Trainer voor ontspanningsoefeningen. 

Duizeligheid

Veel mensen ervaren wel eens duizeligheid of een zweverig gevoel in het hoofd, bijvoorbeeld bij het te snel opstaan uit een stoel of lage positie. Bij enkele mensen zijn deze duizeligheidsklachten echter zo hevig en frequent aanwezig, dat ze in het dagelijks leven niet goed meer kunnen functioneren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor duizeligheid. Het kan ontstaan vanuit de nek maar ook door een probleem in het evenwichtsorgaan. De manueel therapeut kijkt of je bewegingsapparaat – het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen – bijdraagt aan de duizeligheidsklachten die je ervaart. Samen met jou zal gekeken worden wat de beste manier is om de klachten te behandelen. Dit kan een combinatie zijn van manuele therapie en gerichte oefeningen voor de nek of het evenwichtsorgaan.

Kaak- en kauwklachten

Onder kaak- en kauwklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht, de kauwspieren en andere betrokken structuren. Onze craniofaciaal fysiotherapeut kan je helpen bij je klachten.