Knieblessure

De top 6 van meest voorkomende knieblessures

Kniepijn komt regelmatig voor tijdens het sporten. Niet alleen bij teamsporten zoals voetbal, handbal en hockey, maar ook bij tal van andere sporten kun je hinder hebben van een niet goed functionerende knie. Knieletsel kan plotseling ontstaan na een ernstig (sport)trauma, met soms forse zwelling, of kan verergeren over een langere periode. Om langdurige knieklachten te voorkomen is het raadzaam knieklachten door een sportfysiotherapeut of een arts te laten beoordelen. Knieblessures zijn gelukkig niet altijd ernstig, maar het is wel verstandig hier tijdig naar te laten kijken, zodat je langdurige knieklachten kunt voorkomen.

knieblessure

Welke knieblessures komen veel voor

1. Meniscusblessure

Bij een krachtige en plotselinge beweging kun je je knie verdraaien en de meniscus beschadigen. Gevolg hiervan is dat je de knie plotseling niet meer te buigen of strekken kunt: de knie zit “op slot”. Het kan ook zijn dat klachten geleidelijk erger worden. Dan gaat het meestal om kleine haarscheurtjes die op den duur vervelende en langdurige klachten veroorzaken.

2. Gescheurde voorste kruisband

Bij een plotselinge en krachtige draaibeweging van de knie kan een kruisband scheuren. In de meeste gevallen gaat het dan om de voorste kruisband. Als de kruisband gescheurd is, groeit deze niet meer aan. Omdat kniebanden voor stabiliteit in de knie zorgen, zijn er daarom twee opties om deze knieblessure te herstellen:

  • Intensief trainen van de spieren rondom de knie of;
  • Een operatie, waarbij een nieuwe kruisband wordt gemaakt van een hamstring of een kniepees.

3. Pijn rondom de knieschijf

Bij pijn rondom de knieschijf is traplopen, fietsen of hurken vaak pijnlijk. De klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan en komen vooral veel voor bij sporters in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar. Bij onder andere hardlopers, turners (sprongsporten), wielrenners of bij fitness (squatten) is dit een veel voorkomende blessure.

4. Groeiklachten

Groeiklachten rondom de knie komen vaak voor bij intensief sportende kinderen “in de groei” en het geeft pijn rondom de aanhechting van de kniepees ter hoogte van de groeischijf. Met goede begeleiding van een fysiotherapeut, die onder andere de trainingsbelasting van een jonge sporter zal aanpassen, worden de knieklachten geleidelijk minder. Nadat een kind is uitgegroeid, verdwijnen deze klachten ook.

5. Springersknie/Jumpers knee

Een springersknie is een overbelastingsblessure. Je voelt een stekende pijn aan de onderkant van de knieschijf. Het komt voor bij sprongsporten zoals basketbal en volleybal en andere sporten waarbij wenden en keren belangrijk zijn (voetbal, hockey, handbal). Met het aanpassen van de trainingsbelasting, begeleide krachttraining en rekoefeningen zijn de klachten goed te verhelpen.

6. Lopersknie

Een lopersknie is ook een overbelastingsblessure, met pijn aan de buitenzijde van de knie. Het komt vooral voor bij hardlopers, wandelaars, wielrenners en fietsers. Het aanpassen of onderbreken van de trainingen kan, net als bij de springersknie, klachten verminderen.

Knieblessure en MCZ

Heb jij er ook een hekel aan om aan de zijlijn te staan door je knieblessure? Kom dan herstellen bij MCZ Het Omnium (Topsportzorgcentrum). Wat zijn redenen om voor ons te kiezen?

  • Het behandelen van knieblessures is onze tak van sport! Ons knie-expertteam bestaat uit ervaren sportfysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en fysiek trainers, die dagelijks knieblessures behandelen bij spelers van onder andere FC Groningen, FC Emmen, Donar en Lycurgus.
  • Tijdens en na je blessurebehandeling kun je bij ons (blijven) werken aan je fitheid, zodat je na je blessure snel de draad weer kunt oppakken.
  • In het Noorden zijn we de enige fysiotherapiepraktijk met een uniek test- en meetcentrum. Door namelijk regelmatig te testen, weten wij precies hoe het er voor staat met jouw blessure en vooral wat er nodig is om je herstel niet langer te laten duren dan nodig is.
  • En daarom kun je, net als topsporters, bij ons revalideren en gebruik maken van de meest moderne behandel- en trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex, echografie, AlterG).
  • Bovendien werken we intensief samen en hebben we korte lijntjes met de sportartsen en orthopeden van het Martini Ziekenhuis.
  • Omdat we altijd met wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes werken en bovendien zelf ook een bijdrage leveren aan de wetenschap, weten we echt veel van knieën en daarom ben je bij ons in goede handen.
  • MCZ Het Omnium krijgt van andere revaliderende sporters een gemiddelde beoordeling van 9,4 (Zorgkaart Nederland).

Neem contact op

Heb jij een knieblessure of knieklachten? Kom dan direct in actie en maak een afspraak.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”