Revalidatie na een orthopedische operatie

Revalidatie na een orthopedische operatie

Voor revalidatie na een operatie aan schouder, elleboog, pols, heup, knie of enkel ben je bij ons aan het beste adres. Om je optimaal te laten herstellen, maken we samen met jou een revalidatieplan. Je behandelend fysiotherapeut werkt nauw samen met onze sectie Wetenschap; zo word je bijvoorbeeld periodiek getest door een bewegingswetenschapper om de voortgang van je herstel te bewaken. We hebben niet alleen bevlogen en betrokken mensen, maar ook de meest geavanceerde meet- en oefenapparatuur.

Biodex: precisie in spierkrachtmeting

De Biodex is een innovatief apparaat, uniek in Noord- Nederland, met een geavanceerde dynamometer waarmee we spiergroepen rondom gewrichten in functie en kracht kunnen meten. De krachttesten worden direct gedigitaliseerd, geïnterpreteerd en vervolgens geïntegreerd in het behandelplan. De Biodex heeft verschillende verschillende functies. Zo kan de kracht tussen links en rechts worden vergeleken, een pre-operatieve meting kan vergeleken worden met een post-operatieve meting en tot slot kan de uitslag vergeleken worden met nulmetingen en gegevens uit wetenschappelijke literatuur.

Wouter Welling
Wouter Welling | Bewegingswetenschapper

Bij patiënten die moeten revalideren is de Biodex enorm belangrijk. De uitslagen geven ons inzicht in de voortgang van het herstel. Bijvoorbeeld bij een operatie van een voorste kruisband reconstructie: voorafgaand aan de operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we tot negen maanden elke drie maanden een Biodex-test af. Zo kunnen we voor elke patiënt een behandeltraject op maat maken.

AlterG voor een sneller herstel

Binnen ons centrum hebben we de beschikking over de AlterG, een anti-zwaartekracht loopband waarop je gewichtloos kunt lopen. Tijdens het lopen op de band wordt je gewicht tot wel 80% verminderd. De AlterG biedt een 100% valveilige omgeving en wordt veelvuldig ingezet als onderdeel van de behandeling van revalidatiepatiënten. Zonder belasting en zonder pijn kun je al in een vroeg stadium beginnen met lopen. Zo bouw je balans, mobiliteit en spierkracht op én je behoudt je normale looppatroon. AltergG is bewezen effectief voor een optimaal herstel en wordt ook veelvuldig gebruikt bij behandeltrajecten voor patiënten met een chronische of neurologische aandoening.

Gewrichtsontlastend herstellen met de AlterG, de Anti-Gravity loopband.