Fascia therapie

Fascia therapie

Fascia is de medische benaming voor bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden wordt. Daarnaast zorgen fascia ervoor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Fascia bevatten veel zenuwuiteinden; een slechte conditie van de fascia en verklevingen kunnen daarom pijn en stramheid veroorzaken. Binnen MCZ zijn er speciale fasciatherpeuten die de klachten met behandeling en oefeningen kunnen verminderen. 

Veel (ex-)patiënten met kanker hebben tijdens of na de behandeling last van pijn en stramheid in het gebied rondom het aangedane lichaamsdeel. Het merendeel denkt dat het erbij hoort, dat er niets tegen te doen is. Dat is niet juist; er is wél iets aan te doen! Met fasciatechnieken maken we het bindweefsel weer soepel. De meeste mensen ervaren direct verlichting en vaak zijn ze al na een paar behandelingen van hun klachten af. 

Fasciatherapie

Bij fasciatherapie staat aandacht voor de bindweefselvliezen centraal. Deze bindweefselvliezen omhullen en verbinden alle spieren, botten en organen en vormen één groot drie dimensionaal netwerk in het lichaam. Dit weefsel is erg gevoelig en verantwoordelijk voor veel vormen van chronische pijn. Problemen in de fascia zijn niet te zien op röntgen en MRI maar komen wel aan het licht door specifiek lichamelijk onderzoek. Fasciatherapie is een zachte behandelmethode, welke bestaat uit specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren. Je zult al snel gaan merken dat je lichaam weer soepeler en veerkrachtiger wordt, de pijn vermindert en je beter kunt functioneren.