Urineverlies? Er is iets aan te doen!

Urineverlies? Er is iets aan te doen!

Op incontinentie rust nog altijd een taboe. Toch hebben veel mensen continentieproblemen. Bijna 60% van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 45 tot 85 jaar heeft last van urineverlies. Het aantal mannen met urine-incontinentie wordt geschat op rond de 300.000. Vaak wordt het afgedaan als ‘het hoort bij het ouder worden’ en vanwege schaamtegevoelens wordt in de meeste gevallen geen hulp gezocht. Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte van de behandelingsmogelijkheden. Want er is wel degelijk iets aan te doen: bekkenfysiotherapie kan helpen de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.

Veel voorkomende klachten

Met het toenemen van de leeftijd gaan de bekkenbodem en de bekkenbodemspieren minder goed functioneren. Dit leidt vaak tot klachten als:

 • urineverlies; bij inspanning (stress-incontinentie) en/of bij aandrang (urge-incontinentie)
 • regelmatig terugkerende blaasontstekingen
 • moeizaam plassen: afname van de kracht van de straal, moeizaam op gang komen van het plassen, niet leeg kunnen plassen, nadruppelen
 • verlies van windjes en ontlasting
 • verzakkingsklachten
 • obstipatie
 • seksuele problemen

Risico op vallen bij ouderen

Niet alleen de bekkenorganen en de bekkenbodemspieren verouderen; het hele lichaam veroudert. Mobiliteit, kracht en stabiliteit nemen af en daarmee vaak ook de mogelijkheid om snel of op te staan en naar het toilet te lopen. Met alle akelige gevolgen van dien: de meeste valpartijen gebeuren thuis, waarbij in veel gevallen de oorzaak ligt in het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting.

Oorzaken

Incontinentie kan samenhangen met:

 • medische ingrepen en medicijnen (operaties, slaapmiddelen)
 • leefstijl: roken, alcohol, overgewicht, koffie, zoetstof-houdende dranken, te weinig of te veel drinken
 • verkeerde plasgewoontes: het niet goed uitplassen, te lang ophouden of een verkeerde toilethouding
 • aandoeningen: blaasontsteking, een aandoening van de blaas, obstipatie, een zwelling in de buik, een neurologische ziekte, suikerziekte, overgewicht
 • ouderdomsverschijnselen: afname van de spierfunctie, achteruitgang van mobiliteit en geestelijk vermogen
 • bij mannen: vergroting van de prostaat
 • bij vrouwen: beschadiging van spieren en zenuwen, verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm

Feiten & cijfers

 • Urine-incontinentie wordt vaak niet gediagnosticeerd en blijft daardoor dus veelal onbehandeld.
 • Van 64% van de vrouwen met urineverlies blijkt de huisarts niet op de hoogte te zijn.
 • Er wordt relatief weinig hulp gezocht vanwege de aanname dat de klachten inherent zijn aan het ouder worden. Daarnaast zijn gêne en onwetendheid belangrijke factoren.
 • Ouderen die professionele hulp inschakelen, krijgen in de meeste gevallen incontinentie absorptiemateriaal voorgeschreven.
 • Incontinentie bij vrouwen:
  • 48,6% van de vrouwen heeft last van alleen urineverlies
  • 3,5% heeft last van verlies van windjes of ontlasting incontinentie
  • 10,2% heeft last van beide vormen van incontinentie
  • Bij 11,4% van de vrouwen komen de klachten voort uit een verzakking

MCZ Incontinentie Programma

Het is wetenschappelijk bewezen dat het gericht oefenen van de bekkenbodemspieren werkt, óók bij ouderen. Daarom biedt MCZ, vanuit de discipline bekkenfysiotherapie, een speciaal programma voor incontinentieproblemen. Streven is altijd om iemand weer continent te krijgen. We onderzoeken niet alleen de oorzaak van de klacht, maar nemen ook de verdere gezondheidstoestand en de leefsituatie in beschouwing. Het betreft een individueel en op maat gemaakt behandeltraject, bestaande uit een intakegesprek, onderzoek, advies en oefentherapie.

Betrokken en bevlogen mensen

We zijn niet alleen ervaren en deskundig, maar ook bevlogen en betrokken. Als geen ander weten we dat er bij continentieklachten gevoelens van gêne kunnen meespelen en dat een eerste bezoek als enigszins spannend kan worden ervaren. Algauw zul je merken dat je zorgen ongegrond zijn geweest. In een rustige en ontspannen sfeer brengen we je klachten in kaart. Ook vertellen we je alles over de functies van de bekkenorganen en bekkenbodemspieren. Wellicht is nader inwendig onderzoek noodzakelijk. We gebruiken hiervoor MAPLe technologie. Een dergelijk onderzoek vindt uitsluitend plaats na je uitdrukkelijke goedkeuring en hiervoor wordt altijd een separate afspraak ingepland. We nemen de tijd om je hierover uitgebreid te informeren en om je vragen te beantwoorden. Je krijgt documentatie over het onderzoek mee, zodat je thuis alles nog eens rustig kunt nalezen. Aan de hand van alle resultaten wordt een behandelplan op maat gemaakt. In veel gevallen zul je ook thuis oefeningen moeten doen.

Fabels!

Het gaat vanzelf over Urineverlies sluipt erin. Het begint met een ongelukje tijdens bijvoorbeeld hoesten of lachen. Als het vaker gebeurt, gaat het je opvallen en gebruik je een inlegkruisje. Andere vrouwen in je omgeving hebben er ook last van dus "zal het wel normaal zijn". De klachten nemen langzaam en geleidelijk toe en inmiddels gebruik je maandverband. Je went aan het idee en gaat bepaalde activiteiten ontwijken. Na verloop van tijd is ook maandverband niet meer afdoende en stap je over op speciaal absorptieverband. Kortom: het gaat niet vanzelf over. Het wordt alleen maar erger.

Incontinentie is een ziekte Incontinentie is geen ziekte, maar een lichamelijke klacht ten gevolge van een onderliggend gezondheidsprobleem. Behandeling van het probleem vermindert in de meeste gevallen het urineverlies.

Minder drinken helpt Een beperkte vochtinname kan incontinentie juist versterken. Geconcentreerde urine versterkt de aandrang en kan de blaas irriteren en zelfs ernstigere problemen tot gevolg hebben, zoals ontstekingen en uitdroging. Bovendien kan onvoldoende drinken constipatie veroorzaken, waardoor de situatie alleen maar verergert.

Alleen ouderen hebben er last van In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen van 35 jaar en ouder te maken met incontinentie. Het komt zeven tot acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Circa 20% van de mannen van 65 jaar en ouder heeft last van urine-incontinentie. Urine-incontinentie komt op hogere leeftijd vaker voor, al kunnen jonge vrouwen er last van hebben na een bevalling.

Het hoort erbij en er is toch niets aan te doenJa, het hoort bij het verouderingsproces. Maar er is wel degelijk iets aan te doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het onder deskundige begeleiding trainen van de bekkenbodemspieren effectief is en de kwaliteit van leven verbetert.

Oefenen heeft geen zin Oefenen werkt, mits het goed gebeurt. Veel mensen proberen het zelf, zonder hulp, met bijvoorbeeld een online oefenprogramma. Dat helpt helaas niet. Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van je bekkenbodemspieren moet starten met een goede instructie van bij voorkeur een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut kan je een een oefenprogramma bieden dat aangepast is op jouw spierfunctie. Daarnaast: soms is oefenen juist níet goed en werkt het averechts.

De oorzaak van urineverlies bij mannen is prostaatkanker Dit is gelukkig zeer zelden de oorzaak. Meestal is er een andere oorzaak, welke in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Minder bewegen helpt Incontinentie kan in veel gevallen worden behandeld en altijd onder controle worden gehouden. Door te blijven bewegen houd je je gewicht op peil. Bij een toename van het lichaamsgewicht is het moeilijker om de bekkenbodemspieren aan te spannen.

Aanmelding, ziektekosten en meer informatie

Zonder verwijzing

In de meeste gevallen wordt bekkenfysiotherapie vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen je voorzien van de juiste informatie. Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken.

Met verwijzing

Heb je een verwijzing van huisarts of medisch specialist? Dan worden er negen behandelingen urine-incontinentie vanuit de basisverzekering vergoed.

Wil je meer informatie of wil je direct een afspraak te maken? Neem dan telefonisch contact met ons op. We helpen je graag!