Extra inzicht met echografie

Extra inzicht met echografie

Om een behandelplan op maat te maken, hebben we de beschikking over echografie. Een echo dient als aanvullend onderzoek, naast het reguliere onderzoek dat door je behandelend therapeut wordt verricht. Echografie biedt snel en goed inzicht in de aard, de ernst en de locatie van je klachten. Binnen ons centrum is een aantal orthopedische fysiotherapeuten gekwalificeerd om dit onderzoek te verrichten. Het is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling; er zijn dan ook geen extra kosten aan verbonden.

Een echo biedt net dat laatste stukje inzicht om het klachtenbeeld compleet te krijgen en de juiste diagnose te kunnen stellen. Voor ons heel waardevol om een behandelplan op maat te maken. En daar profiteert de patiënt van: hoe sneller de diagnose en hoe beter het plan, des te eerder is hij of zij weer klachtenvrij.

Zacht weefsel

Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel (‘weke delen’) zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Weefselschade en overbelasting kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat een beter inzicht in de aard en ernst van de klachten.

We gebruiken echografie bij:

  • spierblessure
  • peesblessure (gescheurde pees, verkalking)
  • slijmbeursontsteking
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of gewrichtsbanden
  • onderzoek naar cystes

Het onderzoek

Het werkt met onhoorbare geluidsgolven. Tijdens het onderzoek bewegen we een echokop met aangebrachte gel over het klachtengebied, hetgeen op een scherm in beeld wordt gebracht. De gel kan wat koud aanvoelen, maar verder voel je er niets van. Het is niet schadelijk voor je lichaam. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Daarna bespreken we direct de uitslag, om vervolgens samen een behandelplan op te stellen.