Fit leven, fit blijven: succesvolle samenwerking tussen Residentie de Wijert en MCZ

Fit leven, fit blijven: succesvolle samenwerking tussen Residentie de Wijert en MCZ

Bewoners van Residentie De Wijert zijn fitter, gezonder en zelfstandiger.

De samenwerking tussen serviceflat Residentie De Wijert en MCZ is een groot succes. In het programma Fit leven, fit blijven stimuleren de beide Groningse partijen bewoners van Residentie De Wijert om fit, gezond en zelfstandig te leven. Dat doen ze door het aanbieden van begeleide fitness, gespecialiseerde fysiotherapie thuis, valpreventie-cursussen en fysiotherapie-groepen. Altijd binnen de muren van de serviceflat en onder persoonlijke begeleiding van een professional die uitgaat van de mogelijkheden van iedere individuele deelnemer.

Tekst: Dorien Bakema, Senza Communicatie | Fotografie: Paul Kooi, 100PK

Beweegadviseur en fysiotherapeut Thom Charmes verzorgt de fitnesstrainingen

Bewegen

Het programma Fit leven, fit blijven is hiermee een voorbeeld voor andere serviceflats en zorginstellingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen een positief effect heeft op de lichamelijke en geestelijke conditie; zeker op oudere leeftijd. Toch ervaren ouderen om verschillende redenen vaak een drempel als het gaat om bewegen. De risico’s van bijvoorbeeld een val worden groter en ouderen merken dat hun lichaam anders reageert. Daarbij zijn ze vaak opgegroeid in een tijd waarin sporten en bewegen veel minder gewoon was dan tegenwoordig en weten ze niet goed hoe te beginnen met meer bewegen. Het programma Fit leven, fit blijven brengt hier verandering in.

Uniek initiatief

Vroegsignalering, preventie en een optimale begeleiding staan aan de basis van Fit leven, fit blijven. De betrokken therapeuten werken daarom samen in een interdisciplinair team, dat de voortgang en situatie van cliënten bekijkt vanuit verschillende disciplines. Zo verbindt het programma ouderen en therapeuten. Niet alleen bij acute problematiek, maar juist ook preventief. Het programma gaat daarmee een stap verder dan bestaande beweegprogramma’s voor ouderen.

Geriatriefysiotherapeut Jaron Brinkhuizen met een van zijn cliënten
Karin Ehrhardt, fysiotherapeut chronische zorg en oncologie- en oedeemfysiotherapeut

Aantrekkelijk wonen

Het programma Fit leven, fit blijven wordt aangeboden in het bestaande servicepakket van Residentie De Wijert. Wonen in De Residentie wordt zo nog aantrekkelijker, omdat er aandacht is voor gezond en fit leven. Bovendien draagt het programma bij aan de verbondenheid tussen bewoners. De fitnesslessen en valpreventiecursussen worden namelijk in groepsverband aangeboden. Zo draagt het sociale aspect van sporten ook bij aan de verbondenheid onder de bewoners. Directrice Gita Terlaak van Residentie De Wijert: “We worden allemaal ouder en ouderdom komt, helaas, met gebreken. Als bestuurder van Residentie De Wijert wil ik onze bewoners alle mogelijkheden bieden om fit en gezond ouder te worden. Fit leven, fit blijven past helemaal in die doelstelling. De samenwerking met MCZ is een fijne toevoeging in het geheel. Zo helpen we bewoners fit en gezond te blijven.”

Brochure

Meer informatie vind je in de brochure; klik hier om hem te bekijken. Een gedrukte versie is op aanvraag beschikbaar.

Meer info

Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met de initiatiefnemers c.q. projectleiders; zij helpen je graag!

Residentie de Wijert

mw. G. Terlaak (directeur-bestuurder)

  • g.terlaak@dewijert.nl
  • 050 - 525 01 07

MCZ

mw. N.A. Huiszoon (manager Marketing & Communicatie)

  • natascha.huiszoon@mcz.nl
  • 050 - 527 16 13