Knie- of schouderklachten?
Expertisecentrum Knie en Schouder.

Voor knie- en schouderklachten hebben we binnen MCZ een expertisecentrum. Een team van zeer gespecialiseerde bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten werkt dagelijks aan meervoudig complexe problemen aan knieën en schouders. We gebruiken daarbij de meest geavanceerde meet- en oefen-apparatuur. Ook houden we, in samenwerking met orthopeden van het Martini Ziekenhuis, periodieke knie-spreekuren en schouder-spreekuren.


Knie

Knierevalidatie op maat
en met alle expertise onder één dak.

Medisch Centrum Zuid neemt knieklachten zeer serieus. Voor de revalidatie van mensen met knieproblemen hebben we een apart expertisecentrum opgericht. De fysiotherapeuten die er werken hebben allemaal hun specialisme op het gebied van het kniegewricht en het herstelproces.

Revalidatie op maat
De knie is een complex gewricht. Klachten of beschadigingen kunnen dan ook heel divers zijn. En ook nog eens acuut of chronisch. Dat maakt dat het revalidatieproces voor elke cliënt weer anders is. Daarnaast verschillen de doelstellingen van een revalidatietraject per persoon. Functioneren in het dagelijks leven is wat anders dan topsport kunnen bedrijven op het hoogste niveau bijvoorbeeld. Onze aanpak van revalidatie is dan ook altijd op het lijf van de cliënt geschreven, volledig op maat.

De behandeling
Wat kun je van ons verwachten wanneer je moet revalideren na knieklachten? In de eerste fase van de behandeling richten we ons op afname van pijnklachten en zwellingen bijvoorbeeld. Je begint met een behandeling door een fysiotherapeut en een oefenprogramma in onze praktijk. Vervolgens kun je aan de slag met oefeningen die thuis gedaan kunnen worden en begin je met (hard)lopen in onze sportzaal. Sporters volgen daarna een specifiek revalidatietraject; zij gaan met hun vaste fysiotherapeut trainen op het veld. Dan vindt er ook een uitgebreide afsluitende test plaats, gevolgd door een advies en oefenprogramma om te voorkomen dat je klachten terugkeren. Tijdens het hele revalidatietraject heb je een directe communicatielijn met je vaste fysiotherapeut.

Meten is weten:
de modernste apparatuur

Tijdens het revalidatieproces, waarin we nauw samenwerken met onze bewegingswetenschappers, spelen metingen een belangrijke rol. Van het begin tot het einde. Op basis van tussentijdse testresultaten wordt het revalidatieprogramma eventueel bijgesteld om tot het optimale herstel te komen. Dit gebeurt met de meest moderne apparatuur. En het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de laatste ontwikkeling op het gebied van letselspecifieke revalidatie. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van de Biodex – één van de meest geavanceerde dynamometers ter wereld – om uiterst nauwkeurig kracht te meten. Ook de oefenapparatuur die we gebruiken tijdens de revalidatie is uiterst innovatief. Zo maken we onder andere gebruik van de anti-zwaartekracht loopband AlterG waarop je gewichtloos en pijnvrij kunt lopen en dus al vroeg in het hersteltraject kunnen trainen. Ook daarmee zijn we uniek in (Noord-) Nederland.

De beste mensen staan voor je klaar
Bij Medisch Centrum Zuid staat een team van topspecialisten voor je klaar, met onder andere een sportfysiotherapeut die gepromoveerd is op de voorste kruisband en een bewegingswetenschapper (PhD kandidaat) met specialisatie knie. Het is dan ook geen wonder dat we intensief samenwerken met topsportorganisaties in Noord-Nederland, zoals de voetbalclubs FC Groningen en Be Quick, volleybalclub Abiant Lycurgus, de basketballers van Donar en korfbalvereniging Nic. We werken nauw samen met Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen-Universitair Medisch Centrum Groningen (faculteit Bewegingswetenschappen). Verder houden we samen met de orthopeden van het Martiniziekenhuis Groningen eens in de vier weken een kniespreekuur in het ziekenhuis voor mensen met acute of langdurige knieklachten.

Schouder

Schouderklachten zijn lastig en kunnen het dagelijks leven beperken. Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn frozen shoulder, instabiliteit van de schouder, een breuk of aandoeningen van de pezen rondom de schouder. Schouderklachten kunnen acuut optreden of chronisch aanwezig zijn. Voor schouderklachten hebben we binnen MCZ een expertisecentrum. Onder leiding van dr. Alli Gokeler werkt een deskundig team van bewegingswetenschappers en sportfysiotherapeuten aan behandeling en revalidatie.

Waarom het expertisecentrum?
Bij ons ben je geen patiënt, maar een mens met een lichamelijke klacht. Ons motto: geen mens is gelijk, geen klacht is gelijk. Daarom werken we niet met standaard protocollen, maar met individuele en op maat gesneden behandeltrajecten. Wij luisteren naar jouw wensen, eisen en doelen en passen deze in onze expertise in. Zo maken we, samen met jou, jouw revalidatieplan.

Een team van gespecialiseerde gespecialiseerde fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers staat voor je klaar.

In veel gevallen werkt het hele team aan jouw herstel. Daar merk je zelf niet zoveel van, want je hebt altijd een vaste fysiotherapeut die je het gehele traject begeleidt. Dat is wel zo prettig.

We gebruiken de meest moderne en meest geavanceerde instrumenten en methodes, veelal uniek in (Noord-) Nederland.
Meetinstrumenten:
› Fysioplux › Biodex › Spartanova › Echografie
Trainingsapparatuur: 
› Fysioplux › Biodex › AlterG
Behandelmethoden:
› Dry needling › Shockwave

We voeren periodieke evaluaties uit, waarbij niet alleen de metingen en resultaten, maar ook jouw persoonlijke ervaringen van groot belang zijn.

We houden spreekuren voor knie- en schouderklachten, in samenwerking met orthopeden van Martini Ziekenhuis en Sport Medisch Martini (SMA).

We werken multidisciplinair. We hebben alle disciplines binnen de fysiotherapie en (sport)diëtisten in huis en werken samen met podologen, sportpsychologen en Huis van de Sport.

We verrichten wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met het Martini Ziekenhuis, UMCG, Hanze Hogeschool Groningen Opleiding Fysiotherapie, Bewegings-wetenschappen Universiteit Groningen. Onze wetenschappers vervullen daarbij ook een onderwijsfunctie en doceren aan de Hanzehogeschool en aan de RUG.


Het spreekt voor zich dat je bij het expertisecentrum aan het hoogste en beste adres bent voor schouderklachten. Niet voor niets dat topsportclubs als Abiant Lycurgus, Donar, FC Emmen en FC Groningen kiezen voor MCZ als het gaat om sportmedische en fysieke begeleiding van hun topsporters!

Spreekuren

Tijdens deze spreekuren stelt een team van artsen en sportfysiotherapeuten een diagnose en maakt direct een behandelplan voor je. Zo ben je in één consult een grote stap verder.

Kniespreekuur
Voor mensen met een acuut knieletsel of langdurige knieklachten.
› Martini Ziekenhuis Groningen, Polikliniek Orthopedie
› één keer per vier weken op donderdagochtend
› specialisten:
- dr. Jos van Raaij, orthopeed MZH
- dr. Reinoud Brouwer, orthopeed MZH, clubarts FC Groningen
- dr. Alli Gokeler, sportfysiotherapeut MCZ

Schouderspreekuur
Voor mensen met een acuut schouderletsel of langdurige schouderklachten 
› Martini Ziekenhuis Groningen, Polikliniek Orthopedie
› één keer per drie weken op maandagochtend
› specialisten:
- dr. Jos van Raaij, orthopeed MZH
- dr. Maurits Sietsma, orthopeed MZH
- dr. Alli Gokeler, sportfysiotherapeut MCZ

Aanmelding
Je kunt met verwijzing van je huisarts terecht op het kniespreekuur. Mocht je al onder behandeling zijn bij ons, dan vragen wij een verwijzing bij de huisarts. Bij knieklachten: als er recent geen foto van je knie is gemaakt, moeten we ook een afspraak maken voor een röntgenfoto in het Martini Ziekenhuis. Die afspraak vindt meestal plaats voorafgaand aan het bezoek aan het kniespreekuur. Voor meer informatie kun je ons bellen, onze secretaresses helpen je graag!

“Vanuit de gezamenlijke beoordeling van de klacht krijgt de patiënt advies over welke behandelingsmogelijkheden er zijn en wordt het revalidatietraject goed afgestemd. Door de intensieve samenwerking tussen fysiotherapeut en orthopeed herstellen patiënten sneller.

dr. Alli Gokeler Sportfysiotherapeut

MCZ Groningen

Sportlaan 2.1
9728 PH Groningen
T 050 527 16 13

MCZ Haren

Mellenssteeg 41a
9753 HL Haren
T 050 534 72 51

HKZ Gecertificeerd