Toonaangevend in revalidatie voorste kruisband blessure

Toonaangevend in revalidatie voorste kruisband blessure

We zijn gespecialiseerd op het gebied van de revalidatie na een voorste kruisband (VKB) blessure. Een VKB blessure is een vervelende blessure die veelal voorkomt in sporten met veel draaibewegingen of landingen na een sprong. Denk hierbij aan basketbal, voetbal en korfbal. Na een VKB blessure wordt door de orthopeed meestal gekozen voor een reconstructie van de voorste kruisband om de kniefunctie en stabiliteit te verbeteren. Zeker als je terug wilt keren naar de sport, wordt er geadviseerd om deze operatie te ondergaan. Na de operatie moet je gemiddeld negen tot twaalf maanden onder begeleiding van een fysiotherapeut revalideren.

Terugkeren naar de sport

Uit onderzoek blijkt dat slechts 55% binnen het jaar terugkeert naar de sport. Tevens krijgt zo’n 6 tot 20% van de patiënten een nieuwe knieblessure. Dat is een van de redenen waarom we veel onderzoek doen binnen de voorste kruisban revalidatie met daarin de centrale vraag: wat kan er beter binnen de revalidatie zodat de kans dat jij terugkeert naar de sport - zonder blessures - wordt vergroot?

Testen

We maken gebruik van de meeste recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van voorste kruisband revalidatie. Verschillende onderdelen spelen een grote rol in een succesvolle revalidatie. Denk hierbij aan de opbouw van spierkracht in het geopereerde been, de stabiliteit in de knie en de functie van de knie. Ook psychologische aspecten, zoals een mogelijke angst om een nieuwe blessure op te lopen. Daarom hebben we een multidisciplinaire testbatterij ontwikkeld, welke al deze verschillende onderdelen van de patiënt in kaart brengt. Hierin testen we onder andere je spierkracht met de Biodex, je kniefunctie door middel van sprongtesten en je vertrouwen aan de hand van vragenlijsten. Ook zijn we bijzonder gefocust op bewegingstechniek, zoals bijvoorbeeld een asymmetrische landing. Uit onderzoek blijkt dat een goede bewegingstechniek essentieel is voor een veilige terugkeer naar de sport, met een zo klein mogelijke kans op een nieuwe blessure. We kijken dus naar verschillende aspecten om zo een compleet mogelijk beeld van de patiënt te creëren.

Wouter Welling
Wouter Welling | Bewegingswetenschapper

Met de resultaten die wij verzamelen, doen wij weer wetenschappelijk onderzoek om de revalidatie te optimaliseren, uiteraard alleen met jouw toestemming. Zo zijn er constant ontwikkelingen binnen onze VKB revalidatie.

Training

Naast de trainingen in onze oefenzaal, organiseren we ook wekelijkse zaaltrainingen. Op deze manier kunnen we nét wat sport specifieker trainen. Ook nemen we binnen de zaaltrainingen regelmatig conditietesten af, om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven over je conditionele status. Voor revaliderende voetballers hebben we zelfs een wekelijkse veldtraining waarop we voetbalspecifiek trainen onder begeleiding van onze fysiotherapeuten. Dit doen we om de reïntegratie naar de training zo goed mogelijk te laten verlopen.

Resultaten langere termijn

Patiënten die bij ons revalideren hebben een grote kans op een succesvolle terugkeer naar de sport. Uit onze gegevens blijkt dat meer dan 75% van onze patiënten succesvol terugkeert naar de sport. Meer dan 90% van de patiënten krijgt geen nieuwe voorste kruisband blessure. Deze cijfers zijn hoger dan het landelijk gemiddelde, waaruit blijkt dat onze wetenschappelijke aanpak zijn vruchten afwerpt. Tevens geven patiënten de VKB revalidatie gemiddeld een 8,6! Hier zijn wij bij MCZ best een beetje trots op.

“Wat ik goed vond aan de revalidatie bij MCZ was de betrokkenheid en de oprechtheid. Er samen met mij er alles uit willen halen. Dit motiveerde mij enorm wanneer ik er even doorheen zat.”

“Bij MCZ is er veel persoonlijke begeleiding, ruimte voor eigen inbreng en een fijne sfeer om in te revalideren. Daarnaast is er ook vanuit andere fysio's veel interesse in mijn traject en maakt het jonge team van professionals het centrum erg toegankelijk.”

“Bij MCZ werden alle aspecten meegenomen. Ik trainde zowel op kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Dit werd heel goed gedaan met goede en gevarieerde oefeningen. De metingen tussendoor met de Biodex en sprongtesten vond ik ook top, zo kan je goed zien hoe je ervoor staat en waar nog winst te behalen is. Dit was echt een meerwaarde voor mij en ik zou dan ook iedereen MCZ aanraden.”

“Aandacht voor de mens achter de blessure.”

Aanmelding knie revalidatie

Vul het formulier in en we bellen je zo snel mogelijk om een eerste afspraak in te plannen.

Wanneer we je telefonisch niet snel genoeg kunnen bereiken, willen we je graag mailen.
Privacy
Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het online versturen van persoonsgegevens. Je gegevens zijn beschermd en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.