OperatieFit

OperatieFit

Hoe fitter je bent, des te kleiner is de kans op complicaties tijdens en na een operatie. Bij een orthopedische operatie speelt daarbij nog een ander belangrijk aspect. Om zo goed mogelijk te herstellen, is het van cruciaal belang dat de spieren rondom de te opereren botten en gewrichten sterker worden gemaakt en de functie van het gewricht wordt verbeterd. Daarom is er OperatieFit; een preoperatief programma dat bestaat uit een screening, een krachttest en een trainingsprogramma op maat. Het is geschikt voor iedereen die een orthopedische ingreep moet ondergaan én na de operatie moet revalideren bij een fysiotherapeut. Als je dat bij ons gaat doen, is OperatieFit geheel gratis.

Intake

We starten met een intakegesprek met een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in complexe gewrichten (schouder, elleboog, heup, knie, enkel). Deze therapeut zal zowel voor als na de operatie je vaste fysiotherapeut zijn. Omdat we toewerken naar een optimale revalidatie na de operatie, wordt er nu al een patiëntdossier aangemaakt. Wanneer aanvullende informatie van je behandelend orthopeed noodzakelijk is, zullen we - uiteraard met jouw toestemming - intercollegiaal overleg voeren. Het intakegesprek kan plaatsvinden op al onze locaties; hiervoor kun je je voorkeur aangeven.

Krachttest

De tweede afspraak betreft een Biodex-test bij een van onze bewegingswetenschappers. De Biodex is een geavanceerd, uniek apparaat, waarmee we heel nauwkeurig de kracht in je spieren kunnen meten. De resultaten van dit onderzoek worden besproken met je fysiotherapeut. Om na de operatie de voortgang van je herstel te monitoren, zul je deze test vaker doen. De uitkomsten van deze pre-operatieve test dienen dan ook als nulmeting. Biodex-onderzoeken vinden plaats in onze vestiging De Rokade.

Trainingsadvies

Door de fysiotherapeut wordt een trainingsprogramma opgesteld, gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de functie van het gewricht. Hierin worden niet alleen de screening, de resultaten van de Biodex-test en de aard van de operatie meegenomen, maar ook jouw mening. Jij kent je lichaam het beste en alleen jij kunt aangeven wat je fysiek aankunt, en wat niet. Zo maken we samen een trainingsprogramma dat bij jou past én effectief is. Het programma ontvang je per e-mail. Naast het weekschema op maat, bevat het afbeeldingen en filmpjes van de verschillende oefeningen.

Speciale aandacht voor ouderen die een nieuwe knie of heup krijgen

Mensen van 70 jaar of ouder die een knie- of heupvervangende operatie moeten ondergaan, krijgen een geriatriefysiotherapeut (gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen) als vaste fysiotherapeut toegewezen. Voor deze patiëntengroep is de Biodex-krachttest minder geschikt; in plaats daarvan maken we gebruik van functionele testen. Deze worden uitgevoerd door een gespecialiseerde bewegingswetenschapper en bestaan uit lichte, eenvoudige oefeningen.

OperatieFit: sterker de operatie in - aantoonbaar een beter herstel - inzicht in spierkracht met Biodex -persoonlijk trainingsprogramma - vaste fysiotherapeut - nauwe samenwerking met orthopeden en sportartsen van Martini Ziekenhuis - korte lijnen met andere medische specialisten en zorgverleners

Zelfstandig trainen

Nadat je OperatieFit hebt doorlopen en het oefenprogramma hebt ontvangen, kun je beginnen met de gerichte oefeningen. Je traint zes tot acht weken zelfstandig, in principe twee maal per week. Dat kan bij ons, maar ook ergens anders. Je kunt altijd contact opnemen met je fysiotherapeut voor vragen en advies.

Wanneer je ervoor kiest om bij ons pre-operatief te sporten, kun je gebruik maken van OperatieFit Fitness bij MCZ De Rokade of MCZ Haren:

 • twee maanden onbeperkt fitness
 • 40 euro
 • alleen van toepassing voor deelnemers van OperatieFit
 • abonnement stopt automatisch

Heb je een fitnessabonnement elders? Dan volg je het programma gewoon in je eigen sportcentrum.

Start revalidatie

Wanneer het einde van je trainingsperiode - en daarmee de operatie - in zicht is, plannen we alvast je eerste fysiotherapie-afspraak voor ná de operatie in. Ons streven is om je gedurende het gehele revalidatietraject te laten behandelen door je vaste fysiotherapeut. Hoe eerder we een en ander kunnen inplannen, des te groter is de kans dat dit lukt. Betreffende afspraak bestaat uit een intakegesprek en aansluitend een behandeling. In de eerste fase van de revalidatie zijn de behandelingen met name gericht op afname van eventuele pijnklachten en zwellingen.

Revalidatiepatiënten geven MCZ een 8,9!

 • Gespecialiseerd team
 • Bevlogen mensen met passie voor hun vak en met aandacht voor jou
 • Revalidatieplan op maat
 • AlterG, uniek in Noord Nederland: De anti-zwaartekracht loopband waarop je gewichtloos kunt lopen. Zo kun je al snel na de operatie beginnen met lopen zonder krukken. Perfect voor revalidatie na heup-, knie- en enkeloperaties.
 • Geavanceerde technologie voor testen en oefentherapie (Biodex, PhysioPlux, SpartaNova)
 • Nauwe samenwerking met orthopeden en sportartsen van Martini Ziekenhuis en met zorgpartners in Het Omnium
 • Speciale expertise in sportspecifieke revalidatie

Klik hier voor meer info over revalidatie na een orthopedische operatie.

Veelgestelde vragen

Voor welke operaties is OperatieFit geschikt?

In principe voor alle orthopedische ingrepen waarbij door de orthopedisch chirurg een fysiotherapeutisch revalidatietraject wordt geadviseerd, zoals:

 • voorste kruisband blessure
 • knieprothese
 • heupprothese
 • schouderprothese
 • stabiliserende ingrepen schouder, elleboog, enkel

De datum van mijn operatiedatum is nog niet bekend, kan ik al wel beginnen?

Ja, dat kan. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste moment is voor zowel de test, als de start van het trainingsprogramma.

Ik word over vier weken al geopereerd en wil graag gebruik maken van OperatieFit. Kan dat?

Een langer trainingstraject is effectiever, maar ook in vier weken kunnen we met gerichte training resultaten behalen die bevorderlijk zijn voor het herstel na je operatie. We zouden dan wel direct moeten beginnen, echter in verband met beschikbaarheid kunnen we dit niet op voorhand garanderen. We adviseren je om zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op te nemen.

Hoe zit dat met mijn zorgverzekering?

Bij OperatieFit wordt je aanvullende zorgverzekering niet aangesproken. Immers, die heb je ná de operatie nodig. Bij revalidatietrajecten na een operatie is het wettelijk bepaald dat de eerste twintig behandelingen gedeclareerd moeten worden bij de aanvullende verzekering*. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, zijn de behandelingen voor eigen rekening. Als je voor minder dan twintig vergoedingen aanvullend verzekerd bent, zijn de resterende behandelingen ook voor eigen rekening. De behandelingen daarna (dus vanaf de eenentwintigste behandeling) worden vergoed vanuit het basispakket, waarbij eerst het eigen risico moet worden aangesproken. Weet je niet precies hoe je verzekerd bent en waar je recht op hebt? Wij kunnen, met jouw toestemming, je polis inzien en je voorzien van informatie en advies.

* Dit is alleen van toepassing bij volwassenen. Kinderen krijgen onmiddellijk vergoeding uit de basisverzekering en hebben geen eigen risico.

Kosten en voorwaarden

OperatieFit is kosteloos, mits je na de operatie bij ons gaat revalideren. Hierin is inbegrepen:

 • intakegesprek met fysiotherapeut
 • Biodex-test
 • persoonlijk trainingsprogramma

Om kosteloos gebruik te maken van OperatieFit, vragen we je een verklaring te ondertekenen, waarin je aangeeft dat je na de operatie bij ons zal revalideren.

In het geval waarin je, tijdens of na gebruikmaking van OperatieFit, besluit om bij een andere fysiotherapiepraktijk te revalideren, dan worden de kosten van OperatieFit (85 euro) alsnog bij je in rekening gebracht. Je ontvangt hiervoor een factuur.

De revalidatie na de operatie valt onder fysiotherapie en wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering en vanuit de basisverzekering.

Aanmelding

Neem telefonisch contact met ons op om een afspraak in te plannen voor het intakegesprek met de fysiotherapeut. Liever gebeld worden? Vul dan het aanmeldingsformulier hieronder in. We bellen je zo snel mogelijk.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Aanmeldingsformulier OperatieFit

Je ontvangt een kopie van het ingevulde formulier in je mailbox.

Wanneer we je telefonisch niet snel genoeg kunnen bereiken, willen we je graag mailen.
Als de operatiedatum reeds bekend is, graag hier invullen
Privacy
Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het online versturen van persoonsgegevens. Je gegevens zijn beschermd en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?