Schouderklachten

Schouderklachten

MCZ neemt schouderklachten zeer serieus. Voor de behandeling van schouderklachten is er het Schouder Team. De fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers die er werken hebben allemaal hun eigen specialisme op het gebied van het schoudergewricht en het herstelproces. Iedereen die schouderpijn of andere klachten aan de schouder heeft, jong of oud, kan terecht hij het Schouder Team. Of de klachten nu chronisch of acuut zijn, of je nu al wel of niet bij een arts bent geweest; dat maakt niet uit. Ook wanneer je geopereerd moet worden, ben je zowel voor als na de operatie welkom. Ben je al bij een fysiotherapeut geweest, maar je wilt een second opinion? Ook daarvoor ben je van harte welkom.

Behandeling op maat

De schouder is een complex gewricht. Klachten of beschadigingen kunnen dan ook heel divers zijn. En ook nog eens acuut of chronisch. Dat maakt dat het revalidatieproces voor elke cliënt weer anders is. Daarnaast verschillen de doelstellingen van een revalidatietraject per persoon. Functioneren in het dagelijks leven is wat anders dan topsport kunnen bedrijven op het hoogste niveau bijvoorbeeld. Onze aanpak van revalidatie is dan ook altijd op het lijf van de cliënt geschreven, volledig op maat.

Het traject

Wat kun je van ons verwachten? In de eerste fase van de behandeling richten we ons op afname van pijnklachten en zwellingen. Je begint met een behandeling door een fysiotherapeut en een oefenprogramma in onze praktijk. Daarna kun je aan de slag met oefeningen die thuis gedaan kunnen worden. Vervolgens ga je met een van onze fysiotherapeuten sportspecifiek aan de slag (indien nodig). Dan vindt er ook een afsluitende test plaats, gevolgd door een advies en oefenprogramma om te voorkomen dat je klachten terugkeren. Tijdens het hele revalidatietraject heb je een directe communicatielijn met je vaste fysiotherapeut.

Bevlogen en betrokken mensen

Bij MCZ staat een bevlogen en betrokken team van specialisten voor je klaar. Het is dan ook geen wonder dat we intensief samenwerken met topsportorganisaties in Noord-Nederland, zoals de voetbalclubs FC Groningen en Be Quick, Volleybalclub Abiant Lycurgus, de basketballers van Donar, en korfbalvereniging Nic. Daarnaast werkt ons Knie Centrum samen met Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen met specialisten van hetMartini Ziekenhuis Groningen houden we periodieke schouderspreekuren in het ziekenhuis voor mensen met acute of langdurige schouderklachten. Tot slot zijn we ook actief betrokken bij SchouderNet Noord.

Wouter Welling
Wouter Welling | Bewegingswetenschapper

Als bewegingswetenschapper word ik door fysiotherapeuten ingeschakeld voor uiteenlopende onderzoeken. De resultaten worden gebruikt voor het opstellen en eventueel bijstellen van behandelplannen. Zo krijgt elke patiënt zijn eigen revalidatietraject: persoonlijk en op maat gesneden.

Meten is weten: innovatieve apparatuur

Tijdens het revalidatieproces, waarin we nauw samenwerken met onze bewegingswetenschappers, spelen metingen een belangrijke rol. Van het begin tot het einde. Op basis van tussentijdse testresultaten wordt het revalidatieprogramma eventueel bijgesteld om tot het optimale herstel te komen. Dit gebeurt met de meest moderne apparatuur en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de laatste ontwikkeling op het gebied van letselspeciefieke revalidatie. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van de Biodex, één van de meest geavanceerde dynamometers ter wereld, om uiterst nauwkeurig kracht te meten. De resultaten worden gepresenteerd in een uitgebreide rapportage via Spartanova, de meest moderne manier van screening. Het eindonderzoek vindt plaats met de Return to Sport (RTS) tests.

Het Schouder Team in een notendop

  • De wensen en behoeften van de cliënt staan centraal
  • Revalidatie op maat door een team van gespecialiseerde therapeuten
  • State of the art revalidatietrajecten met gebruik van geavanceerde meetinstrumenten (PhysioPlux, Biodex, echografie), trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex) en behandelmethoden (o.a.Dry Needling, Shockwave)
  • Periodieke evaluaties en eventuele bijsturing behandelplan
  • Spreekuren met orthopedie Martini Ziekenhuis en Sport Medisch Adviescentrum
  • Samenwerking (sport)diëtisten en sportpsycholoog, andere disciplines binnen de fysiotherapie en Huis van de Sport
  • Wetenschappelijke onderbouwing en onderzoek in samenwerking met het Martini Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Hanzehogeschool Groningen (Opleiding Fysiotherapie) en Universiteit Groningen (Faculteit Bewegingswetenschappen)

Contact en informatie

Voor meer informatie over schouderrevalidatie of voor het maken van een afspraak kun je ons bellen. De kosten van de revalidatie worden geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. In enkele gevallen heb je een verwijzing van je arts nodig. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen je voorzien van de juiste informatie. Bel gerust, we helpen je graag!