Hartrevalidatie: samen bouwen aan vertrouwen

Hartrevalidatie: samen bouwen aan vertrouwen

Hartrevalidatie is een behandelprogramma voor alle mensen die behandeld zijn aan een hartaandoening. Het helpt bij je herstel en het geeft weer vertrouwen in je lichaam. Een hartaandoening heeft niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je partner en naasten; zij voelen zich vaak angstig en machteloos. Om ook hen te ondersteunen, betrekken we hen graag bij het hartrevalidatieprogramma. Zo leren jullie samen omgaan met gevolgen van de aandoening. 

Voor wie?  

Hartrevalidatie is bedoeld voor iedereen die hulp nodig heeft bij het herstellen van een hartinfarct of hartoperatie. Denk hierbij aan: 

 • hartinfarct
 • dotter- of stentbehandeling 
 • bypassoperatie (omleidingsoperatie)
 • hartklepoperatie
 • plaatsing ICD of pacemaker 
 • hartfalen
 • angina pectoris (pijn op de borst)
 • reanimatie
 • harttransplantatie
 • ritmestoornissen
 • aangeboren hartafwijking

Ben je de afgelopen maanden voor een van deze problemen of aandoeningen behandeld, dan kun je je cardioloog of huisarts om een verwijzing vragen. Hartrevalidatie wordt door je zorgverzekeraar vergoed. 

Peter Vaassen "Ik heb weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt."

Intake 

We beginnen met een intakegesprek. Dit vindt in de meeste gevallen plaats ongeveer twee weken na je ziekenhuisbezoek of -opname, maar later is ook mogelijk. Tijdens het intakegesprek brengen we in kaart wat er voor jouw herstel nodig en wat belangrijk voor jou is. Zo maken we samen een programma op maat.

Persoonlijk 

Het hartrevalidatieprogramma vindt plaats op individuele basis en bestaat uit verschillende onderdelen, zoals informatie en advies over de risico’s en gevolgen van een hartaandoening en hartoperatie, oefeningen en fysieke training. Naast de lichamelijke activiteiten is er aandacht voor een gezonde leefstijl. Je kunt hierbij denken aan bewegen, gezonde voeding, omgaan met stress, een goede nachtrust en stoppen met roken. Ook is er ruim aandacht voor de psychische en sociale gevolgen van een hartaandoening. 

Het volgen van een hartrevalidatieprogramma levert grote winst voor de gezondheid op. Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers minder kans hebben op heropnames en sterfte:

50% minder kans op nieuwe hartproblemen

30% minder kans op sterfte door hartproblemen

Bewegen in groepsverband

Eenmaal gestart met het individuele hartrevalidatieprogramma, kun je ook deelnemen aan speciale beweegprogramma's in groepsverband. Uiteraard staan deze trainingen onder begeleiding van in chronische zorg en hartrevalidatie gespecialiseerde fysiotherapeuten. Oefentherapie in het water (Aqua Training) en gymnastiek in de sporthal (Sport & Spel) zijn uitsluitend bestemd voor mensen met een chronische aandoening, waaronder ook hartrevalidatie valt. De ervaring leert dat patiënten het bijzonder prettig vinden om - in kleine groepjes en in hun eigen tempo - samen met lotgenoten te werken aan hun conditie.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?