COPD: meer energie door beweging

COPD: meer energie door beweging

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met COPD veel baat hebben bij beweging. Niet of te weinig bewegen leidt tot conditieverlies en vormt daarmee een gezondheidsrisico. Maar bewegen is zo makkelijk nog niet, omdat inspanning in eerste instantie leidt tot meer klachten. Daarnaast heeft COPD niet alleen grote impact op het fysieke functioneren, maar ook op het sociaal en mentaal functioneren. Fysiotherapie en (medische) fitness kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van COPD-patiënten. Daarom hebben we, in nauwe samenwerking met de longartsen van het Martini Ziekenhuis, een multidisciplinair COPD-programma ontwikkeld.

Bewegen helpt

Door COPD is ademhalen moeilijker geworden. Bewegen kost in eerste instantie extra energie, maar op de lange termijn levert het veel op. Je traint je spieren en krijgt een betere conditie; je lichaam wordt sterker. Je voelt je minder snel moe en je bent minder vatbaar voor een exacerbatie. Daarnaast zul je sneller herstellen van bijvoorbeeld een verkoudheid.

De voordelen van bewegen op een rijtje

  • conditieverbetering
  • minder snel benauwd
  • dagelijkse bezigheden gaan makkelijker
  • meer energie
  • botten en spieren worden sterker
  • beter slapen
  • kleinere kans op een exacerbatie of ziekenhuisopname
  • grotere kans om te kunnen blijven werken of om zelfstandig te blijven wonen

Inhoud van het programma

Het COPD-programma is gericht op een verbetering van conditie, spierkracht en spieruithoudingsvermogen. De concrete invulling van het programma is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie en de factoren die je inspanningsvermogen beperken. Daarnaast bekijken we samen je leefstijl. Zo kunnen we je met adviezen helpen om bijvoorbeeld thuis wat minder lang stil te zitten. Ook voeding is belangrijk; bij COPD komt zowel overgewicht als ondergewicht vaak voor. Een gezond gewicht en gevarieerde voeding spelen een belangrijke rol de vermindering van klachten. Indien noodzakelijk of gewenst schakelen we een diëtiste in.

De behandeling is opgedeeld in twee fases: eerst gespecialiseerde fysiotherapie en vervolgens medische fitness. Gedurende het gehele traject word je periodiek getest.

Fase 1: fysiotherapie

Intake en screening

We beginnen met een intakegesprek met een gespecialiseerde fysiotherapeut. We bespreken je klachten, wensen en fysieke mogelijkheden. Om een behandelplan op maat te kunnen maken, is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Dit onderzoek bestaat uit een wandeltest, een spierkrachttest en een vragenlijst. Vervolgens wordt samen met jou een behandelplan voor de komende drie maanden opgesteld.

Behandeling en onderzoek

Het fysiotherapeutische onderdeel bestaat uit oefentherapie in een groepje patiënten, gericht op het verbeteren van onder andere uithoudingsvermogen en spierkracht. Onder begeleiding van je fysiotherapeut train je gedurende elf weken tweemaal per week (anderhalf uur per training).

Evaluatie (na zes en twaalf weken)

Om de voortgang te meten, word je na zes en twaalf weken getest. De uitkomsten van de testen worden met je door genomen in een evaluatiegesprek. Na twaalf weken volgt een overstap naar semi-zelfstandig trainen: medische fitness.

Jaron Brinkhuizen
Jaron Brinkhuizen | Geriatriefysiotherapeut

Bewegen is goed voor iedereen, maar zeker voor mensen met COPD! Het is mooi om te zien dat het halen van kleine stappen, bijvoorbeeld de trap op kunnen lopen zonder benauwdheid, de patiënt het vertrouwen geeft dat ze zelf iets kunnen doen. Niet afwachten maar actief zelf iets doen om de lichamelijke problemen te verminderen.

Fase 2: medische fitness

Trainen

Aan de hand van enerzijds je wensen en doelen en anderzijds de resultaten van de testen, wordt door een beweegadviseur - in samenspraak met je fysiotherapeut - een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. Vervolgens ga je semi-zelfstandig trainen in de oefenruimte; dat wil zeggen op momenten dat er een beweegadviseur in de zaal aanwezig is om je te begeleiden. Beweegadviseurs zijn te herkennen aan de term 'Coach' op hun kleding. In eerste instantie train je op individuele basis; eventueel in een later stadium in groepsverband

Periodieke evaluaties met fysiotherapeut

Bij medische fitness is de beweegadviseur je eerste aanspreekpunt. Op de achtergrond houdt je fysiotherapeut supervisie: de lijntjes tussen coach en therapeut zijn kort en daarnaast heb je elke drie maanden een gesprek met je eigen fysiotherapeut. Om je voortgang te monitoren worden er periodiek testen afgenomen.

Kosten

Medische fitness wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering en is voor eigen rekening. Voor mensen die vanuit fysiotherapie overgaan op medische fitness, is er een speciaal beweegabonnement, tegen een voordelig tarief.

Aanmelden

Voor het COPD-programma heb je een verwijzing van huisarts of medisch specialist nodig. Om je aan te melden, kun je ons bellen. Samen plannen we dan twee afspraken in. De eerste betreft de intake en screening, de tweede vindt plaats op een andere dag en wordt volledig besteed aan ademhalingsoefeningen. Liever gebeld worden? Vul dan hieronder je gegevens in.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Aanmelding COPD programma

Wanneer we je telefonisch niet snel genoeg kunnen bereiken, willen we je graag mailen.
Privacy
Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het online versturen van persoonsgegevens. Je gegevens zijn beschermd en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?