Wat je moet weten over hoofdpijn

Een constante druk of ‘strakke band’ rondom je hoofd, een intense kloppende pijn die gepaard gaat met misselijkheid en/of braken, een stekende pijn achter je oog of hoofdpijn rondom beide slapen die verband houdt met kaakklachten (onder andere klemmen of knarsen): het kan vele vormen aannemen. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: je wilt er het liefst zo snel mogelijk af. Als je er af en toe eens last van hebt, helpt het innemen van een pijnstiller vaak afdoende, maar bij 3,5 miljoen mensen in Nederland neemt het een veel ernstiger vorm aan. Gelukkig kan bij een groot aantal van hen een gespecialiseerde fysiotherapeut uitkomst bieden.

hoofdpijn

Enorme impact

Hoofdpijn kan een enorme impact op je dagelijks leven hebben. Vooral als de aanvallen regelmatig voorkomen en ‘gewone’ pijnstillers niet meer helpen. Je kunt er zelfs zó ziek van worden dat je tijdens een aanval niet in staat bent om te werken en je noodgedwongen ziek moet melden.

Verschillende soorten hoofdpijn

De pijn in je hoofd kan verschillende vormen aannemen. Dat komt omdat er diverse soorten zijn. Met het behandelen van een aantal daarvan kan fysiotherapie een positieve bijdrage leveren:

  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Hoofdpijn als gevolg van kaakklachten
  • Hoofdpijn in relatie tot nekklachten
  • Hoofd- en nekpijn door triggerpoints

Spanningshoofdpijn en migraine

De meest voorkomende primaire vorm van pijn in je hoofd is spanningshoofdpijn. De pijn is meestal dof en drukkend en zit aan beide zijden van je hoofd.

Migraine geeft ernstige pijn en wordt gezien als een chronische hersenaandoening. Een aanval kan enkele uren tot een paar dagen duren. De pijn zit doorgaans aan één kant van het hoofd en voelt kloppend of bonzend. Daarnaast ben je vaak misselijk, moet je soms overgeven, en kun je overgevoelig zijn voor licht, geluid en geur.

Kaakfysiotherapeut

Bij deze beide vormen gaat het om een zogenoemde ‘primaire hoofdpijn’. Dat betekent dat ze hun oorsprong in het hoofd zelf hebben. Daar kunnen wij als therapeut natuurlijk niet bij, maar we kunnen wél kijken of er andere factoren zijn die je pijn triggeren of dat er lichamelijke klachten het gevolg zijn van de pijn, zoals gevoeligheid van de nek of een kaakklacht. Kaakgerelateerde hoofdpijn zit vaak op beide zijden van de schedel en wordt geactiveerd door bijvoorbeeld kauwen of kaakklemmen. Onze kaakfysiotherapeut kan met orofaciale therapie mogelijk verlichting brengen. De kaakfysiotherapeut werkt nauw samen met huisarts, neuroloog, apotheek en andere zorgverleners in het ‘web’ van de hoofdpijnzorg.

Nekpijn en triggerpoints

In sommige gevallen lijkt de pijn in je hoofd meer voort te komen uit de nek zelf. Er kan sprake zijn van een uitstralende pijn vanuit de nekspieren of een pijn die voortkomt vanuit een verminderde functie van de bovenste nekwervels. Meestal zit de pijn – die spontaan over kan gaan, maar ook van chronische aard kan worden – aan één kant van het hoofd.

Soms ontstaan er lokale verkrampingen in spieren waardoor, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een pijnlijke plek ontstaat. Dit noemen we ‘triggerpoints’. Triggerpoints in de spierkop die bij het sleutelbeen begint, en triggerpoints in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (een grote spier op je rug) staan erom bekend dat ze spanningshoofdpijn en zelfs migraine kunnen veroorzaken.

Manuele fysiotherapie

Onze behandeling bestaat uit het achterhalen van de oorzaak en het verminderen van je klachten. Hierbij zetten we niet alleen manuele fysiotherapie in, maar je krijgt ook advies en oefeningen om je houding en beweeglijkheid van je nek te verbeteren, waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen. Aangezien er bij ons meerdere specialisten op dit gebied werken, kunnen wij je doorgaans al snel helpen.

Neem contact op

Loop jij al langere tijd rond met pijn in je hoofd die niet met eenvoudige pijnstillers valt te stillen? Neem dan vooral contact met ons op. Wellicht kunnen wij je helpen!

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”