Fysiotherapie bij een chronische aandoening

Volgens cijfers van het RIVM blijkt dat ruim 10 miljoen mensen in Nederland een chronische aandoening hebben. Met andere woorden: 6 op de 10 mensen leven met een aandoening die klachten geven als pijn, bewegingsbeperkingen en/of benauwdheid en waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Toch wil dat niet zeggen dat dat de kwaliteit van leven altijd aantast. De fysiotherapeut – samen met andere (para)medici – kan daar namelijk een belangrijke rol in spelen.

chronische-aandoening

Pijnbestrijding en oefentherapie

In eerste instantie zul je bij fysiotherapie waarschijnlijk vooral denken aan massage en oefentherapie. Massage is inderdaad een fijne techniek als het gaat om het verlichten van pijn bij een chronische aandoening als fibromyalgie of artrose. En met oefentherapie wordt zowel de mobiliteit, flexibiliteit en spierkracht verbeterd. Dat is bijvoorbeeld erg belangrijk om de bewegingsvrijheid bij patiënten met artrose, osteoporose, MS (multiple sclerose), diabetes, chronische rugpijn of na de behandeling tegen kanker te behouden of te vergroten.

Verbeteren van kwaliteit van leven bij chronische aandoening

Maar onze revalidatieprogramma’s zijn ook van groot belang om patiënten – die bijvoorbeeld te maken hebben (gehad) met een beroerte, hartaandoening of COPD – hun dagelijkse activiteiten weer gemakkelijker en/of zelfstandig uit te laten voeren. Wanneer er geen progressie meer in de revalidatie zit, is het belangrijk om te voorkomen dat de chronische aandoening verergert. Op maat gemaakte oefeningen kunnen patiënten met bijvoorbeeld Parkinson of reuma dan helpen om zo goed mogelijk in conditie te blijven en spierzwakte of stijfheid te voorkomen.

Voorlichting en zelfmanagement

Maar onze rol gaat nog verder. We geven ook voorlichting over de aard van de aandoening, hoe de patiënt hiermee kan omgaan en wat er verwacht kan worden. We leren patiënten met een chronische aandoening technieken en oefeningen die ze zelfstandig kunnen uitvoeren en ertoe bijdragen dat ze hun klachten beter kunnen beheersen en hun functionaliteit behouden. We motiveren en helpen hen om hun doelen te bereiken waardoor hun zelfvertrouwen en hun mentale welzijn kan verbeteren.

Specialistische fysiotherapie

Binnen onze praktijk werken fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald aandachtsgebied, zoals onder anderen een bekken- en een kaakfysiotherapeut. Daardoor kunnen we ook veel betekenen voor patiënten die te maken hebben met chronische aandoeningen als:

  • aangezichtspijn
  • aangezichtsverlamming (facialisparese)
  • oorsuizen (tinnitus)
  • prikkelbare darm syndroom (PDS)

Neem contact op

Je hebt dan misschien geen invloed op het verloop van je chronische aandoening, maar je hebt wel de keuze om aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te werken. Neem contact met ons op, zodat we je er meer over kunnen vertellen.

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”