Feiten en fabels over beginnen met fitness

Fitness kan bijdragen aan een goede conditie, een sterk en robuust lichaam en dus een goed gevoel! Dat wil zeggen: wanneer je het op de goede manier aanpakt. Maar als je net begint met fitness, kan het moeilijk zijn om te weten wat wel werkt en wat niet. Daarom hebben we enkele feiten en fabels over het beginnen met fitness verzameld, zodat je beter begrijpt wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt beginnen.

fitness

Fabel: ‘Je moet elke dag oefenen om resultaten te zien’

Feit: hoewel regelmatige oefening zeker voordelen heeft, hoef je niet elke dag te trainen om resultaten te zien. In feite kan te veel oefening leiden tot overtraining. Dat zorgt uiteindelijk voor achteruitgang in plaats van vooruitgang. Een goede richtlijn is om ten minste 150 minuten matig intensieve activiteit of 75 minuten intensieve activiteit per week aan te houden, en daarnaast twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dat komt neer op ongeveer 20 tot 30 minuten matig intensief bewegen per dag. Dit kan worden opgedeeld in kortere sessies gedurende de week als dat beter werkt voor jouw schema.

Fabel: ‘Je moet altijd pijn voelen na een workout’

Feit: het is normaal om een beetje spierpijn te voelen na een workout, vooral als het gaat om een nieuwe oefening of het verhogen van de intensiteit. Deze spierpijn is het gevolg van kleine beschadigingen in de spiervezels die optreden tijdens het werken tegen weerstand. Hiervan herstelt het lichaam sterker dan het ervoor was. Maar als de pijn te hevig is of blijft aanhouden, kan dit een teken zijn van overbelasting of zelfs een blessure. Luister naar je lichaam en neem rust als je veel pijn voelt. Een fysiotherapeut of personal trainer kan hierin meedenken.

Fabel: ‘Van sporten word je moe’

Feit: natuurlijk raak je fysiek vermoeider na een workout. Dat is het hele principe van training: je lichaam uitdagen om beter te worden. Het is ook lang niet altijd verleidelijk om te bewegen wanneer je je al moe voelt. Maar consistentie (regelmaat) bepaalt wél het effect van de trainingen. Bovendien maakt je lichaam door te bewegen endorfine aan, dat ook wel bekendstaat als het ‘gelukshormoon’. Zodra je toch besluit te gaan fitnessen, krijgt de aanmaak van endorfine een boost, waardoor jij je energiek voelt. En als je het regelmatig sporten langere tijd volhoudt, zul je merken dat het wat gemakkelijker gaat!

Fabel: ‘Je moet altijd tot uitputting oefenen om resultaten te zien’

Feit: het is zinvol om zo nu en dan je grenzen proberen te verleggen tijdens het trainen, maar het is ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te voorkomen dat je jezelf uitput. Te weinig herstel van een training kan leiden tot prestatieverlies en zelfs blessures. Het is beter om een balans te vinden en regelmatig te oefenen op een niveau dat past bij jouw fitheid.

Professionele hulp?

Bij MCZ hebben we een team van personal trainers die graag klaarstaan voor jou. Dit team bestaat uit beweeg- en leefstijladviseurs en fysieke trainers. Met een helder plan, realistische doelstellingen en gedreven coaching valt er veel uit jezelf te halen. Met een personal trainer kun je nóg gerichter aan de slag met jouw doel. Of dit nu gezonder leven is, sterker worden, afvallen, conditie krijgen of je sportprestaties verbeteren is: wij helpen je graag verder. Neem gerust contact op bij vragen of het maken van afspraak!

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”