5 hardnekkige fabels over rugklachten

Wist je dat maar liefst 80% van de Nederlanders regelmatig last heeft van rugklachten? Pijn in je rug is erg vervelend en kan een behoorlijke impact op je dagelijks functioneren en je nachtrust hebben. Vreemd genoeg doen er echter nogal wat fabels de ronde over het ontstaan en oplossen van je klachten. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

rugklachten

Fabel 1: Rust is het beste

Hoewel kortdurende rust noodzakelijk kan zijn bij ernstige pijn, kan langdurige bedrust lage rugpijn juist verergeren. Beweging en activiteit worden over het algemeen aangemoedigd om genezing te bevorderen. De fysiotherapeut van MCZ kan een rol spelen in het begeleiden van je op de juiste manier te bewegen en je buik- en rugspieren in conditie te houden en het herstel te bevorderen.

Fabel 2: Rugklachten horen bij het ouder worden

Ja, het risico op lage rugpijn neemt toe met de leeftijd door degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, maar het is niet iets wat je gewoon maar voor lief hoort te nemen. Met regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde leefstijl, het versterken van spieren en verbeteren van de beweeglijkheid kunnen rugklachten vaak voorkomen of verminderd worden. Ons programma SeniorenFit kan een daarbij een stap in de goede richting zijn.

Fabel 3: Beeldvorming vindt altijd de oorzaak

Onze specialisten kunnen, samen met partners als de huisarts en/of sportgeneeskunde Groningen van het Martini Ziekenhuis, goed adviseren wanneer een extra beeldvorming noodzakelijk is. De intensiteit van lage rugpijn komt echter niet altijd overeen met de ernst van de aandoening. Mensen kunnen aanzienlijke pijn ervaren zonder dat er sprake is van significante fysieke schade. Röntgenfoto’s, MRI’s en CT-scans onthullen niet altijd de oorzaak van lage rugpijn. Beeldvorming kan afwijkingen laten zien die niet gerelateerd zijn aan de pijn of de werkelijke oorzaak missen.

Fabel 4: Rugpijn is niet te voorkomen

Oké, er zijn natuurlijk overmachtsituaties waarbij rugklachten optreden en 100% garantie is niet te geven. Er zijn wel preventieve maatregelen te nemen om de kans op (terugkerende) rugklachten te verminderen:

  • gezonde leefstijl
  • een goede lichaamshouding
  • regelmatige lichaamsbeweging
  • het vermijden van langdurige stress

Bij MCZ zijn onze specialisten bezig om je op de juiste manier te adviseren. Met behulp van partners kunnen we je ook voorzien van adviezen die verder gaan dan bovenstaande. Schutrups Podologie kan mede beoordelen of een aanpassing van schoeisel kan bijdragen aan je herstel en het voorkomen van terugkerende rugklachten. Zo kunnen bijvoorbeeld schoenen met weinig ondersteuning of ‘killer heels’ zorgen voor pijn aan voeten, knieën, heupen en/of rug.

Fabel 5: Goede schoenen helpen rugpijn te voorkomen

Schoenen kunnen absoluut een grote rol spelen bij het ontstaan van rugpijn. Schoenen met weinig ondersteuning of ‘killer heels’ zijn daar een goed voorbeeld van. Op den duur zorgen ze voor pijn aan voeten, knieën, heupen en/of rug. Maar het omgekeerde – dus dat goede schoenen rugklachten helpen voorkomen – kun je niet zomaar zeggen. Er zijn immers meer factoren die daar een rol bij spelen, zoals houding, beweging, overbelasting, algehele conditie en zelfs stress.

Geen verwijskaart nodig

Heb je last van plotse of regelmatige terugkerende rugpijn? Blijf er niet mee doorlopen en neem contact met ons op. Je hebt er namelijk geen verwijzing van je huisarts of specialist voor nodig.

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”