Heeft u last van artrose? Goed nieuws!
Patiënten met artrose aan heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed. 

Uit officiële cijfers van 2015 blijkt dat 1,2 miljoen mensen in Nederland lijden aan deze aandoening. Het ware aantal artrosepatiënten in ons land wordt echter geschat op bijna het driedubbele. Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. We zijn dan ook blij met het kabinetsbesluit om dit in het basispakket op te nemen, met daarbij de wettelijke bepaling dat het eigen risico wordt aangesproken. Binnen MCZ is er een speciaal programma voor de behandeling van artrose, gebaseerd op drie pijlers: oefentherapie, leefstijladvies en onderzoek.


Wat is Artrose?

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen wordt steeds zachter, waardoor het omliggende bot vervormt. Hierdoor ontstaan aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Deze ‘osteofyten’ zorgen ervoor dat het gewricht minder soepel kan bewegen. Hierbij kunnen ook zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn, gevoelloosheid en krachtverlies. Artrose komt het meeste voor in nek, rug, heupen, knieën, vingers en tenen. De aandoening kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren; eenvoudige handelingen als gaan zitten en staan, traplopen en het aan- en uitdoen van sokken, verlopen vaak moeizaam en pijnlijk. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief. Genezen is niet mogelijk, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

Wat houdt het artrose programma in?

Het programma is ontwikkeld door in chronische aandoeningen gespecialiseerde fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers. Het gehele behandelingstraject betreft een combinatie van oefentherapie, leefstijladvies (bewegen, gewrichtsbescherming, afvallen indien noodzakelijk) en onderzoeken. We helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. U wordt meerdere malen getest op spierkracht, mobiliteit, balans, coördinatie en stabiliteit. Ook leren we u een goede lichaamshouding aan. Daarnaast bieden we u informatie en advies over hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.

Inhoud van het programma
› intake en behandeling (zitting 1 en 2)
› testmoment (zitting 3)
› behandeling (zitting 4 t/m 10)
› testmoment (zitting 11)
› laatste behandeling (zitting 12)

Na afronding zullen we samen met u een eventueel vervolgtraject bespreken. U heeft dan keuze uit verschillende opties: een compleet programma bestaande uit fysiotherapie en een beweeg-programma, of alleen een beweeg-programma. Ook indien u niet aanvullend verzekerd bent, zijn er uiteraard mogelijkheden voor continuering.

Informatie en aanmelding

Heeft u nog vragen over artrose, het programma of over uw zorgverzekering? Of wilt u direct een afspraak maken? Neemt u dan contact op met onze afdeling Klantcontact: 050 527 16 13
klantcontact@mcz.nl 

Wij zijn telefonisch bereikbaar* op:
maandag t/m vrijdag 07.30 - 21.00 uur
zaterdag 08.00 - 13.00 uur
zondag 16.00 - 18.00 uur
Wij helpen u graag!

*) Met uitzondering van feestdagen. 

MCZ Groningen

Sportlaan 2.1
9728 PH Groningen
T 050 527 16 13

MCZ Haren

Mellenssteeg 41a
9753 HL Haren
T 050 534 72 51

HKZ Gecertificeerd