Tip van de week: Roken

Door Linda van As

Tip van de week: Roken

Stoppen doe je nooit te laat!

Roken

Iedereen weet dat roken slecht voor je is, waarom wordt het dan nog gedaan? Vroeger was het heel normaal om van jongs af aan te roken, dit was onderdeel van de cultuur. Als je eenmaal begint met roken is het lastig om te stoppen omdat de stof nicotine een verslavende werking heeft. Doordat nicotine vlug wordt opgenomen in het bloed, zorgt het snel voor een prettig gevoel. Echter is dit van korte duur; om het prettige gevoel te behouden moet er steeds opnieuw een sigaret opgestoken worden.

Positieve trend

Steeds minder mensen roken. In 2020 rookte 20% van de volwassenen in Nederland, in 2014 was dit nog ruim 25%. Dit is een positieve trend, want roken is de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden. Nog belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig slaap! Dit komt doordat tabak een ontstekingsreactie in de luchtwegen veroorzaakt. Hierdoor kunnen de kleine luchtwegen en longblaasjes beschadigd raken. Als deze chronisch beschadigd zijn spreken we van ‘’COPD’’ (Chronische Obstructieve Longziekte). Tabak tast ook het vaatstelsel aan. Mensen die roken hebben hierdoor een grotere kans op een beroerte of een infarct. Tot slot zitten er kankerverwekkende stoffen in tabak, dit verhoogt de kans op het krijgen van verschillende soorten kanker.

Ik wil stoppen

Echter is stoppen met roken niet onmogelijk en nooit te laat! Er zijn tegenwoordig veel verschillende hulpmiddelen en programma’s die ondersteuning bieden. Voor meer informatie over stoppen met roken, kijk op: https://www.trimbos.nl/kennis/stoppen-met-roken

Zelf stoppen met roken of iemand anders helpen? Kijk op: https://www.ikstopnu.nl/

Voor meer cijfers over roken kijk je op: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/roken