Tip van de week: Return to Sport

Door Sanne Ninteman

Tip van de week: Return to Sport

Wat is ‘’return to sport’’ en hoe wordt dit bij MCZ toegepast? Lees het nu in de nieuwe Tip van de Week.

Bijna iedere sporter heeft het wel eens gehad: je zit midden in je wedstrijdseizoen en je wilt niks liever dan meedoen in de competitie. Maar dan raak je geblesseerd. Op dat moment ontstaan er veel vragen. Eén van de belangrijkste vragen die zowel bij de sporter als trainer/coach opkomt is: wanneer kan de sporter weer deelnemen in de competitie? Bij het beantwoorden van deze vraag komen we uit op het begrip ‘return to sport’.

Maar wat is nou eigenlijk ‘return to sport’? Vaak wordt return to sport gedefinieerd als het moment waarop de beslissing wordt genomen of de sporter weer kan deelnemen aan de training of competitie. Misschien is dit te eenvoudig en moeten we dit meer gaan zien als een continuüm dat parallel loopt aan herstel en revalidatie. In dat continuüm is een aantal aspecten die wij erg belangrijk vinden en waar we de nadruk op willen leggen. Eén van deze aspecten is communicatie.

Communicatie

Return to sport is een traject waarin communicatie centraal moet staan. De communicatie tussen sporter en de medische staf, de communicatie tussen sporter en trainer/coach, maar ook de communicatie tussen de medische staf en trainer/coach. Wij vinden een heldere communicatie dan ook een erg belangrijk aspect binnen onze begeleiding bij blessures. Werk samen als een team!

Meten is weten

Een ander belangrijk aspect vinden wij testen. Op die manier kan objectief meetbaar gemaakt worden waar een sporter staat gedurende zijn of haar revalidatietraject. Dit wordt gedaan door onze sectie wetenschap. Er bestaan verschillende RTS-testbatterijen voor zowel in de praktijk als op het veld. Deze testen worden op verschillende momenten binnen het revalidatietraject uitgevoerd, om op deze wijze de progressie en vorderingen in kaart te brengen.

(Fysiotherapeutische) begeleiding

Aan de hand van de uitslagen van de testen kunnen onze fysiotherapeuten in samenwerking met de fysiek trainers en bewegingswetenschappers een gericht plan van aanpak opstellen. Een plan op maat gemaakt voor de sporter, met als doel de sporter zo snel en fit mogelijk zijn of haar sport weer te laten hervatten en blessures in de toekomst voorkomen.

Heb jij vragen of onzekerheden met betrekking tot jouw revalidatietraject? Of ben jij geblesseerd en loop je tegen soortgelijke vragen aan? Neem gerust contact met ons op!