Rekken van je spieren

Door Linda van As

Rekken van je spieren

Helpt rekken blessures voorkomen?

Spieren rekken

Bij rekoefeningen breng je je spieren op spanning en verleng je de spier. Veel sporters rekken hun spieren om minder snel geblesseerd te raken. Rekken kan op 2 manieren:

  1. Statisch rekken: de spier enige tijd op spanning zetten en vasthouden.
  2. Dynamisch rekken: de spier langzaam op spanning brengen en weer ontspannen.

Helpt rekken?

Veel sporters rekken hun spieren tijdens de warming-up om de kans op blessures te verminderen. Wetenschappelijk is er echter geen bewijs dat rekken de kans op blessures verkleint. Uitgezonderd sporters met verkorte spieren of pezen, voor deze groep helpt rekken wel om blessures te verminderen.

Rekken: wanneer wel of niet?

Rekken wordt aangeraden voor sporten waar lenigheid een beperkende factor is. Met rekken neemt de lenigheid direct toe. Dit korte termijn effect ontstaat door een aangepaste aansturing vanuit de hersenen. De hersenen geven dan een signaal af, waardoor de remwerking vermindert. Statisch rekken wordt echter afgeraden vlak voor explosieve inspanning (bijv. gewichtheffen of sprinten) omdat dit lijdt tot tijdelijk krachtsverlies. Dynamisch rekken kan wel toegepast worden voor explosieve inspanning.

Hoe vaak rekken?

Na 4 weken regelmatig rekken is langdurig effect te verwachten. De aansturing vanuit je hersenen is dan aangepast. Dat geldt ook voor de structuur van je pezen en spieren, zodat ze rekbaarder zijn. Om dit te bereiken moet je minimaal 3 keer per week rekken, maar liever meer. Voor een optimaal effect is 5 minuten rekken per spiergroep aan te raden. Met een korte warming-up kun je je rek routine op bouwen: per spiergroep 3 tot 5 keer rekken gedurende 30 tot 60 seconden.

Meer weten?

Kijk op: https://www.topsporttopics.nl/artikel/factsheet-rekken/