Tip van de week: RedCord

Door Michiel Gerritsen

Tip van de week: RedCord

Dit is een behandelmethode die zich richt op het stimuleren en controleren van zwakke spieren. Het doel is dat je weer klachtenvrij kunt bewegen. Redcord is een bijzonder systeem met touwen die je ondersteunen. Hieronder vertelt Robert van Leeuwen je hier meer over.

Direct resultaat

Fysieke inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren gaan compenseren en overbelast kunnen raken. Dit leidt vaak tot bewegingsproblemen en pijnklachten. Redcord therapie zorgt ervoor dat deze spieren opnieuw geactiveerd worden. Om dit te bereiken wordt er gebruik gemaakt van suspensie-training. Met elastieken koorden en het eigen lichaamsgewicht proberen wij zwakke spierketens weer te her-activeren. Patiënten ervaren vaak al na de eerste behandeling een duidelijk verschil.

Van Weak-links naar Strong-links

Een zwakke zone in het lichaam ontstaat door overbelasting, een blessure of een verkeerd bewegingspatroon. Deze zwakke zones noemen wij weak-links. Ze leveren vaak problemen op bij sport, werk of dagelijkse bezigheden zoals bijvoorbeeld het tillen van boodschappen. Met Redcord wordt er door middel van het touwensysteem een instabiele situatie gecreëerd waarin het lichaam optimaal moet stabiliseren om de neuromusculaire controle te trainen. Onder neuromusculaire controle verstaan we de bewustwording van je lichaamshouding ten opzichte van prikkels die van buitenaf komen. Door deze bewustwording houdt je lichaam beter controle op gewrichtsstabiliteit en lichaamshouding. Zo leert je lichaam op een nieuwe manier spieren te her-activeren en worden weak-links omgezet naar strong-links

Behandeling

Redcord wordt in de meeste gevallen ingezet als extra, ondersteunende therapie. Het is effectief bij vrijwel alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar wordt het meest gebruikt bij klachten aan nek, schouder, (lage) rug en bekken. Nadat we samen je klachten in kaart hebben gebracht, word je in de meeste gevallen eerst in de behandelkamer behandeld. Aansluitend doen we met behulp van het Redcord systeem onderzoek naar je spieren: welke zijn inactief en welke zijn overbelast? Daarna kunnen we starten met de daadwerkelijke therapie, waarbij we de juiste spieren gericht trainen.