Tip van de week: Ontbijt, lunch en avondeten

Door Michiel Gerritsen

Tip van de week: Ontbijt, lunch en avondeten

Moeite om de dag te beginnen met een goed ontbijt? Geen tijd om fatsoenlijk te lunchen? Te laat thuis om nog uitgebreid te denken over je avondeten? In deze Tip van de week geven wij je drie lekkere, maar makkelijke gerechten om gedurende de dag vol energie te zitten. Dank Manon (Carin Pool voedingsbureau) voor het opstellen en schrijven van de tip van deze week.

Ontbijt – overnight oats

Benodigdheden voor 1 persoon:

- 30 gram havermout

- 150 ml (amandel)melk

- Handje gemengde zaden

- 1 banaan

- 2 handjes diepvries rood fruit

Zo maak je het:

Stap 1: Doe de havermout en de melk in een kommetje en mix het door elkaar.

Stap 2: Dek het kommetje af en plaats het in de koelkast.

Stap 3: Haal 2 handjes rood fruit uit de diepvries en plaats dit in een kommetje in de koelkast zodat het kan ontdooien.

Stap 4: De volgende ochtend roer je het goed door en voeg je de banaan en het rood fruit toe.

Stap 5: Garneer het de zaden en de noten.

Variatie tip: Voeg kaneel toe voor extra smaak.

Fun fact: havermout zorgt voor een langer “vol” gevoel, bevat veel vezels die goed samenwerken voor een natuurlijke darmwerking en de kaneel zorgt voor een betere opname van eiwitten!

Lunch – Groente wraps

Benodigdheden voor 2 wraps:

- 2 volkoren wraps

- 2 eetlepes hummus

- 1 halve rode paprika

- 1 halve groene paprika

- 1 halve rode ui

- Rucola

- Peper

- Extra groente naar keuze (denk hierbij aan maïs, komkommer of tomaat)

- Falafel balletjes

Zo maak je het:

Stap 1: Snijd de paprika en overige groentes in reepjes/blokjes en snijd de rode ui in halve ringen.

Stap 2: Smeer de hummus op de wraps.

Stap 3: Leg de rucola op de wraps en plaats hier boven op de groente.

Stap 4: Breng het geheel op smaak met een beetje peper.

Stap 5: Rol de wraps dicht en eetsmakelijk!

Variatie tip: wil je een variant met vlees dan kan je een plakje kipfilet toevoegen.


Avondeten – Couscous Salade

Benodigdheden voor 4 personen:

- 300 gram volkoren couscous

- 350 ml groentebouillon

- 200 gram snoeptomaatjes

- 200 gram olijven in knoflook olie (bakje uit de supermarkt)

- 2 stengels bosui/lente-ui

- 1 kleine citroen

- 50 gram peterselie

- 20 gram munt

- 100 gram geroosterde pijnboompitten

- 200 gram feta

- 150 gram rucola

Zo maak je het:

Stap 1: Doe de couscous in een grote kom en giet hierover de hete bouillon. Dek het geheel af en laat dit 5-10 minuten staan. Roer het vervolgens los met een vork en laat volledig afkoelen.

Stap 2: Reinig en snijd de snoeptomaatjes, feta en overige groentes in kleine stukjes en de olijven in kwartjes. Voeg dit samen met de olie uit het bakje toe aan de couscous. Rooster ondertussen de pijnboompitten.

Stap 3: Voeg de sap van de kleine citroen en de geroosterde pijnboompitten toe aan de couscous salade en meng het geheel door elkaar.

Stap 4: Snijd tot slot de kruiden fijn en voeg dit toe. Breng het geheel op smaak met een klein beetje peper en zout.

Variatie tip: als extra ingrediënt in de couscous zijn komkommer, zongedroogde tomaatjes en avocado erg lekker. Heb je behoefte aan een vleestoevoeging? Kies dan voor kleine stukjes kip!

Heb je behoefte aan meer begeleiding/hulp wat betreft voeding? De diëtisten van Carin Pool voedingsbureau kunnen je helpen! Neem contact met hen op via: info@carinpool.nl of 050 211 34 61.