Tip van de week: Wat doet de lente met je?

Door Linda van As

Tip van de week: Wat doet de lente met je?

Het effect van de lente op je gezondheid.

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en er komen weer blaadjes aan de bomen: Het is lente! Wat voor effect heeft dit op je lichaam?

In de lente begint de zon langer en krachtiger te schijnen. Ons lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem, spieren en voor sterke botten en tanden.

Door de langere dagen en hogere temperaturen zijn we meer buiten. 20-30 minuten doorbrengen in de natuur is een efficiënte manier om het cortisolniveau te verlagen. Cortisol wordt ook wel het ‘’stresshormoon’’ genoemd. Teveel cortisol heeft negatieve gevolgen op onder andere het slaap-waakritme en het afweersysteem.

Tot slot nodigt lekker weer en meer groen uit om te bewegen. Dus: Geniet van een mooie wandeling langs de lammetjes terwijl je je stressniveau verlaagt en vitamine D aanmaakt!

Tip: Vergeet niet om zonnebrand mee te nemen! Door het gebrek aan zonlicht in de winter, is je huid de zon niet meer gewend en verbrand je snel. Smeer je daarom na 20 minuten even in.

Weten welke positieve effecten bewegen heeft op je lichaam? Bekijk de tip van de week over wandelen: https://mcz.nl/artikelen/tip-van-de-week-1