Tip van de week: Krachttraining voor kinderen

Door Linda van As

Tip van de week: Krachttraining voor kinderen

Krachttraining voor kinderen kan geen kwaad en is zelfs bevorderend voor de sportprestaties mits aan een aantal eisen wordt voldaan.

Is krachttraining slecht voor kinderen?

Rond de jaren 70 ontstond n.a.v. een onderzoek het idee dat krachttraining voor kinderen ongezond zou zijn omdat het een negatieve invloed zou hebben op de groeischijven. Echter tonen nieuwere onderzoeken aan dat dit niet het geval is, wanneer krachttraining met de juiste techniek en begeleiding gegeven wordt.

De voordelen van krachttraining

Het lijkt er op dat krachttraining zelfs een aantal voordelen heeft voor kinderen! Zo kan krachttraining gericht op de conditie, spierbalans en een goede techniek overbelastingsblessures voorkomen. Daarnaast wordt door fysieke belasting bij kinderen (zoals bij krachttraining) de botdichtheid vergroot. Hierdoor worden de botten sterker en zijn ze beter bestand tegen breuken. Tot slot ontwikkelen kinderen niet alleen meer kracht maar verbeteren ook de algemene motorische vaardigheden door krachttraining te doen.

De training vormgeven

Uiteraard moet de krachttraining aan een aantal eisen voldoen. Een juiste techniek en goede begeleiding zijn onontbeerlijk tijdens krachttraining. Daarnaast wordt voor kinderen aangeraden te starten met lichaamsgewichtoefeningen waarbij de techniek, balans en coördinatie voorop staan. Als deze gemakkelijk en gecontroleerd uitgevoerd worden, kunnen externe gewichten gebruikt worden. Wanneer kinderen technisch en motorisch verder ontwikkeld zijn kunnen ze overgaan op explosieve training en plyometrische oefenvormen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op:

https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/feit-of-fabel-krachttraining-voor-kinderen-is-ongezond/