Tip van de week: De krachtpiramide

Door Michiel Gerritsen

Tip van de week: De krachtpiramide

Hoe pas je het aantal series, herhalingen en rusttijd aan op je doel? Lees het in de nieuwe Tip van de Week!

Waarom zoveel herhalingen, series of rust?

Je komt naar de sportschool, je doet de oefeningen met de afgesproken series en herhalingen en gaat daarna tevreden naar huis.

Maar wat heb je nu eigenlijk echt gedaan? Waarom doe je van de ene oefening 6 series van 3 herhalingen en van de andere oefening 3 series van 15 herhalingen? Het verschil heeft te maken met het trainingsdoel. De krachtpiramide die uit verschillende zones bestaat, maakt dit inzichtelijker.

Een korte uitleg van de krachtpiramide: de krachtpiramide is ingedeeld in drie hoofdzones, maximaal kracht, hypertrofie en krachtuithoudingsvermogen. Om in deze zones te trainen moet je rekening houden met de trainingswetten. Eén van deze trainingswetten is de wet van specificiteit. Dit betekent specifiek trainen voor jouw doel of sport. Als voorbeeld vergelijken we een 100 meter sprinter en een marathonloper. De sprinter zal explosiever willen trainen dan de marathonloper.

Maximale kracht (de sprinter): traint op hoge intensiteit met veel series en weinig herhalingen en met veel rust om elke serie met veel vermogen uit te kunnen voeren.

Krachtuithoudingsvermogen (de marathonloper): traint op lage intensiteit met minder series en meer herhalingen en minder rusttijd tussen de series.

Zie het figuur hieronder. De verschillen in herhalingen, series, rust en intensiteit zijn per zone goed te zien.

Wil je beginnen met trainen? Stem je trainingsprogramma af op je doel! Onze beweegcoaches helpen je hier graag bij.

Meer weten over deze trainingsprincipes? Kijk op:

https://nl.myprotein.com/thezone/training/verschillende-trainingsprincipes-training/

Meer weten over trainingswetten? Kijk op:

https://www.fit.nl/krachttraining/trainingswetten#Specificiteit.