Tip van de week: Emotie-eten

Door Niels Brugge

Tip van de week: Emotie-eten

Emotie-eten, hoe en wat.

Personen die last hebben van emotie-eten grijpen snel naar ongezond voedsel als er sprake is van een lastige emotie. Dit gebeurt zodra er lastige gevoelens opkomen. Het eten leidt af van deze gevoelens en geeft een tijdelijke ‘troost’ en afleiding. Meestal volgt na de eetbui het schuldgevoel. Zo raak je in een vicieuze cirkel van negatieve emoties die met voedsel zal worden gedempt.

Verstandig is om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde diëtist. Dit kan bij Stephanie de Lange, zij is specialist emotie-eten, op vrijdag werkt zij in MCZ de Rokade

Kenmerken

Kenmerken die horen bij emotie-eten:

  • Het ideale gewicht wordt niet bereikt
  • Je kunt niet stoppen met snoepen
  • Je eet als je je moe, boos, onzeker, onrustig of blij voelt
  • Je hebt al verschillende diëten geprobeerd
  • Je ‘jojoot’ met je gewicht

Tips

Ook is er een aantal tips om met emotie-eten om te gaan:

  • Laat ongezond voedsel liggen tijdens de weekboodschappen
  • Bepaal eerst voor jezelf of het tijd is om je volgende maaltijd te nuttigen
  • Zorg dat je geen maaltijden overslaat
  • Zorg voor een goed gevulde fruitschaal
  • Zoek andere troost
  • Schrijf moeilijke momenten op in een eetdagboek

Boeken

Daarnaast zijn er ook verschillende boeken die je kunnen helpen:

  • Uit de ban van emotie-eten | Joanne Kortink
  • Mindfull afvallen | Joanne Kortink
  • Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder eten | Susan Albers