Tip van de week: Zijn eieren gezond?

Door Linda van As

Tip van de week: Zijn eieren gezond?

Met Pasen eten veel mensen eieren bij het ontbijt of bij de brunch. Maar hoe gezond is een ei eigenlijk?

Voedingswaarde

Eieren bevatten voornamelijk vet en eiwit. Daarnaast bevatten eieren onder andere vitamine A, B2, B12 en ijzer. Hierdoor zijn ze een goed alternatief op vlees.

Voedingswaarde van 1 gekookt ei (50 gram)

64 Kcal

4,4 gr vet

1,4 gr verzadigd vet

0 gr koolhydraten

0 gr vezels

6,2 gr eiwit

Bereiding

Uiteraard maakt het voor de gezondheidswaarde uit hoe je de eieren bereidt. Wanneer je een roerei met crème fraiche maakt en deze bakt in roomboter, dan zullen er veel calorieën (waarvan een deel uit verzadigde vetten) bij komen. Heb je toch liever een gebakken (dan een gekookt) eitje? Kies dan voor vloeibaar vet om in te bakken.

Cholesterol

De eidooier bevat cholesterol, wat het LDL (het slechte) cholesterol in je bloed iets verhoogd. Echter is dit geen reden om eieren te laten staan. Volgens het voedingscentrum passen 2 tot 3 eieren in een gezonde, gevarieerde voeding. Voor vegetariërs is dit 3 tot 4 eieren per week.

Wist je dat:

  • We gemiddeld 200 eieren per persoon eten per jaar?
  • Een hen gemiddeld 6 eieren per week legt (dit zijn er zo’n 300 per jaar)?
  • Ongeveer 1 op de 10.000 eieren besmet is met salmonella? Door een ei te verhitten wordt de salmonella onschadelijk.
  • Het eerste nummer van de code die gedrukt staat op het ei aangeeft hoe de kip was gehuisvest? Een 0 staat voor biologisch, een 1 voor vrije-uitloop en een 2 voor scharrel.
  • Je eieren het beste in de doos in de koelkast kunt bewaren?

Meer weten? Kijk op: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx%20target=