Sportmedische begeleiding van FC Groningen

Door MCZ Redactie

Sportmedische begeleiding van FC Groningen

Vanuit MCZ werkt een vast team dagelijks aan de fitheid van de spelers van FC Groningen. Het team bestaat uit gespecialiseerde fysiotherapeuten en op de achtergrond werken we nauw samen met onze bewegingswetenschappers. Wetenschap speelt een belangrijke rol in ons werk voor FC Groningen, met name bij onderzoek en behandeling. Het verzamelen van data van elke speler afzonderlijk is cruciaal voor preventie, revalidatie en prestatieverbetering.

Integrale aanpak

De medische begeleiding is gericht op blessurepreventie en revalidatie. We begeleiden niet alleen het eerste elftal en de beloften, maar ook de gehele jeugdopleiding. We zijn aanwezig bij zowel de trainingen als de wedstrijden en zijn zeven dagen per week beschikbaar. We maken deel uit van de medische staf met onze fysiotherapeuten. Daarnaast bestaat de medische staf uit sportartsen, sportverzorgers en een orthopeed. Indien nodig worden andere deskundigen ingeschakeld, zoals een pedicure, huisarts, tandarts, sportdiëtist, sportpsycholoog of sportpodoloog. Deze integrale aanpak zorgt voor het meest optimale resultaat bij de preventie en de revalidatie van blessures.

Wouter van den Berg
Wouter van den Berg | Fysiotherapeut FC Groningen

Elke dag is een uitdaging om op het hoogste niveau met ons vak bezig te zijn. Met passie en plezier halen we het beste uit onszelf, om de spelers van FC Groningen het beste uit zichzelf te laten halen.

Wetenschap en innovatieve technologie

Ook wetenschap en vooruitstrevende middelen spelen een belangrijke rol in ons werk voor FC Groningen. Op onze locatie in Groningen hebben we de beschikking over een aantal geavanceerde apparaten voor onderzoek en behandeling, welke als uniek voor Noord-Nederland gelden. Denk daarbij aan de AlterG; een anti-zwaartekrachtloopband. Hiermee kunnen geblesseerde sporters al in een vroeg stadium van hun revalidatie looptraining doen vanwege de lage weerstand die ze hierbij ondervinden. Of de Biodex, een innovatief apparaat met een geavanceerde dynamometer waarmee we spiergroepen rondom gewrichten in functie en kracht kunnen meten. Ook het SpartaNova-systeem is uniek en zeer geavanceerd. Het geeft resultaten uit een uitgebreide screening van sporters op bijvoorbeeld kracht, performance, flexibiliteit en motoriek. Zowel het Biodex-onderzoek als de SpartaNova-screening worden in samenwerking met onze bewegingswetenschappers uitgevoerd.

Om de spelers van FC Groningen te screenen op eventuele aandachtspunten, worden zij regelmatig getest met Biodex. Als er bij een speler zonder blessure een krachtsverschil wordt gemeten, wordt daar direct actie op ondernomen. In samenwerking met de fysieke trainer van FC Groningen wordt een individueel trainingsplan opgesteld om de kans op een blessure te minimaliseren.

Breedtesport

Van onze topsport expertise kunnen ook sporters die op een lager niveau acteren profiteren. We hanteren voor elke sporter dezelfde hoogstaande revalidatieprotocollen en testapparatuur. Voor sporters in de breedtesport kunnen we dus net zoveel betekenen als voor de topsporters van FC Groningen.

Samenwerking

Een van onze kernwaarden is samenwerking. Onze kennis en knowhow vanuit de topsport willen we dan ook zeker niet voor ons zelf houden. Andere praktijken kunnen altijd bij ons terecht om op welke manier dan ook samen te werken en kennis te delen. Het gaat niet om ons, maar om het belang van mensen in ons verzorgingsgebied. In dit geval de sporter die zich wil verbeteren, een blessure wil voorkomen of na een blessure optimaal in zijn of haar sport wil terugkeren.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?