Kaakpijn? Tandarts en kaakfysiotherapeut lossen het samen op.

Door MCZ Redactie

Kaakpijn? Tandarts en kaakfysiotherapeut lossen het samen op.

Een stoornis in het kauworgaan kan veel gevolgen hebben, variërend van pijnlijke of vermoeide kaakspieren tot abnormale slijtage van het gebit, hoofdpijn en slaapapneu. Binnen MCZ worden deze klachten behandeld door een kaakfysiotherapeut. Om tot een optimale behandeling te komen, werken we nauw samen met Tandartspraktijk Lawant. De expertise van Lawant op het gebied van gnathologie is toonaangevend, uniek in het noorden en bewezen effectief. Onze nauwe samenwerking heeft een grote meerwaarde in de effectiviteit van de behandeling.

Voor welke klachten biedt een kaakgewrichtsbehandeling een oplossing?

 • hoofdpijn
 • pijn bij het kauwen
 • pijn bij kaakgewrichten
 • pijnlijke of vermoeide kauwspieren
 • beperkte of scheve mondopening
 • kaakgewrichtsgeluiden bij het kauwen
 • slaapapneu
 • tandenknarsen

De klachten kunnen leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals moeite met kauwen, eten of gapen. Er kunnen ook problemen ontstaan in het sociale leven, op het werk of in het gezin. Een kaakgewrichtsbehandeling lost dit op.

Kaakgewrichtsbehandeling in stappen

1. Intakegesprek: wat zijn de klachten?

Tijdens het intakegesprek bespreken we je klachten. We nemen de door jou ingevulde vragenlijst door, zodat er een helder beeld ontstaat van het probleem.

2. Onderzoek naar de oorzaak van de kaakklachten

Kiezen op elkaar klemmen, tandenknarsen, gebruik van kauwgom, nagelbijten of lipbijten: vaak zijn het dit soort onbewuste gewoontes die leiden tot overbelasting van kauwspieren of het kaakgewricht. Ook stress kan een rol spelen. Met behulp van beetregistratie, bewegingsregistratie en palpatie (met de hand voelen) ontstaat inzicht in de oorzaak van je klachten.

3. Persoonlijk behandelplan

Tandarts en kaakfysiotherapeut stellen vervolgens in nauw overleg een persoonlijk behandelplan op. Een behandeling kan bestaan uit:

 • het afleren van verkeerde mondgewoonten
 • oefeningen doen voor de kaakspieren of het kaakgewricht
 • advies over de juiste manier van eten en kauwen
 • advies over het vermijden van overbelasting van uw kaakgewricht
 • stabilisatie van uw beet door een opbeetplaat (een ‘splint’)
 • massage van de kauwspieren

In sommige gevallen wordt doorverwezen naar een kaakchirurg of psycholoog.

Craniofaciale fysiotherapie

Specialisme

Craniofaciale fysiotherapie is een specialisme binnen de manuele therapie. De kaakfysiotherapeut heeft uitgebreide kennis van tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd- en halsgebied en stoornissen die te maken hebben met de nek.

Behandeling

De aanpak van craniofaciale fysiotherapie bestaat – net als bij manuele therapie – uit milde druktechnieken op de hoofd-, nek- en de aangezichtsregio. Bij bewegingsbeperkingen kunnen de gewrichten van de kaak en nekwervelkolom gemobiliseerd worden. Hierbij wordt soms ook in de mond behandeld. Daarnaast worden er adviezen en oefeningen gegeven om de kaakfunctie of houdingspieren van de (nek)wervelkolom te verbeteren.

Afleren van gewoontes

Verder wordt er gewerkt aan het afleren van gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen of tandenknarsen. Je leert om via zelfmassage de kauwspieren te ontspannen en je mondopening te vergroten.

Over Lawant

Bij kaakproblemen kiezen we bewust voor Tandartspraktijk Lawant, omdat daar de expertise en kwaliteit wordt geleverd om tot een optimaal resultaat te komen.

Tandartspraktijk Lawant biedt:

 • specialisatie in kaakklachten
 • ruime ervaring en vakbekwaamheid
 • het gebruik van SomnoBrux, een kwalitatief hoogwaardige splint met groot draagcomfort en uitstekende garantievoorwaarden
 • de zekerheid dat de splint goed wordt aangemeten
 • goed contact met eventuele andere behandelaars, zoals de kaakchirurg of huistandarts

De kwaliteit van de splint en het goed aanmeten ervan zijn essentiële onderdelen van de behandeling. Een goede splint dwingt de kaak om de juiste bewegingen te maken en zorgt voor een correcte positie van de kaak in ontspanning.

Craniofaciale fysiotherapie = fysiotherapie gericht op klachten in het hoofd-, nek- en aangezichtsgebied Gnathologische behandeling = kaakgewrichtsbehandeling Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) = verstoring in het kauworgaan

Kosten en vergoeding

Tandarts

De kosten van een kaakgewrichtsbehandeling vallen meestal onder een aanvullende tandartsverzekering.

Kaakfysiotherapie

De kosten worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Weet je niet precies hoe je verzekerd bent of waar je recht op hebt? Onze secretaresses kunnen met toestemming je polis inzien en je voorzien van informatie en advies.

Maak een afspraak

Herken je één of meerdere symptomen? Bel of mail ons voor een afspraak om je klachten te bespreken. Een verwijzing van huisarts of medisch specialist is niet nodig. Je kunt zowel bij ons een afspraak maken, als bij Tandartspraktijk Lawant.

Contact Tandartspraktijk Lawant

050 – 309 23 28

info@gavetanden.nl

Groningerweg 93 – 95

9766 TM Eelderwolde

www.gavetanden.nl

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?