Chris Volkers: "Iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud zijn."

Door MCZ Redactie

Chris Volkers: "Iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud zijn."

Een gesprek met Chris Volkers, praktijkeigenaar, sportfysiotherapeut én sectiehoofd Chronische Zorg & Ouderenzorg. 

Mooie uitspraak. 

"Het is een citaat van Abraham Lincoln, in de negentiende eeuw president van Amerika. Ik kwam hem ergens tegen en hij bleef hangen. Het klopt als een bus. We willen zo lang mogelijk van het leven genieten, zonder belemmeringen en kwalen."

Kan dat?

"In principe niet. Ouderdom komt met gebreken. Tijdens het natuurlijke verouderingsproces worden spieren zwakker en gewrichten brozer. Zo rond ons vijftigste levensjaar beginnen we het te voelen. Een pijntje hier, een pijntje daar. Af en toe een wat stram gevoel."

Kun je er iets aan doen? 

"Het is de natuur en uiteindelijk zal het leven ophouden. In die zin is het antwoord nee. Het enige dat je kunt doen, is proberen de natuur een slag voor te zijn. Gezond eten, voldoende beweging, goed slapen. Met een gezonde leefstijl houd je je lichaam in conditie en blijf je langer vitaal. Je verkleint de kans op hart- en vaatziekten en aandoeningen als diabetes en COPD. We weten het allemaal en toch blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Nog teveel mensen, ook jonge mensen, zitten te veel, eten te eenzijdig en komen te weinig buiten. Daarom is preventie zo'n belangrijk speerpunt van MCZ."

Wat als we lang leven?

"Bij verdere veroudering nemen fysieke klachten vaak in aard en hoeveelheid toe. Mobiliteit, kracht en stabiliteit nemen af, waardoor het dagelijkse leven van mensen flink belemmerd kan worden. Eenvoudige taken als het huishouden en de boodschappen worden steeds meer een uitdaging. En dan heb ik nog niet eens over aan ouderdom gerelateerde aandoeningen, zoals artrose, hart- en vaatziekten, Parkinson en Alzheimer. Ze hebben vaak een enorme impact op het zelfstandig functioneren."

Daar is niets aan te doen?

"Mensen denken dat het erbij hoort en dat er niets aan te doen is. Maar, los van de aandoeningen die we natuurlijk niet kunnen verhelpen: jawel, er is wel degelijk iets aan te doen. Met onze ouderenzorg kunnen we de kwaliteit van het leven van ouderen verbeteren. Dat is voor elke oudere, elke patiënt weer anders. Het gaat uiteindelijk om zo goed mogelijk ouder worden. En daar kunnen we bij helpen."