Alle vrouwen met borstkanker naar de fysiotherapeut!

Door MCZ Redactie

Alle vrouwen met borstkanker naar de fysiotherapeut!

Veel vrouwen hebben na de diagnose borstkanker last van lichamelijke klachten als gevolg van een operatie, radiotherapie, chemotherapie of hormoontherapie. Een flink deel van die klachten is goed te behandelen door een fysiotherapeut met specialisatie oedeemtherapie. Maar waarom zien we dan zo weinig patiënten met borstkanker in onze praktijken?

Onwetendheid bij herstel borstkanker

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het met name door onwetendheid komt bij, zowel verwijzers als patiënten. Die laatste groep komt vaak via een omweg bij een fysiotherapeut terecht. Met name in de eerste weken na een zware behandeling kan een speciaal opgeleide oncologie- en oedeemfysiotherapeut het verschil maken in het ontstaan en behandelen van klachten als lymfoedeem, seroom, AWS of fibrose/littekenweefsel.

Sneller doorverwijzen na borstkanker

De overtuiging dat problemen geleidelijk weer overgaan, zonder blijvende gevolgen, vertraagt het verwijzen van een patiënt. Dit terwijl juist een snelle, effectieve behandeling klachten op lange termijn kan voorkomen. Een van de belangrijkste en de meest voorkomende drempel is, dat verwijzers niet altijd op de hoogte zijn van de fysiotherapeutische mogelijkheden.

De richtlijnen voor doorverwijzing naar de fysiotherapeut zijn duidelijk beschreven. Het gaat om:

  • Patiënten die een volledige okselklierverwijdering hebben gehad en/of radiotherapie hebben ondergaan op de oksel of het sleutelbeen
  • Patiënten met overgewicht of die bekend zijn met andere aandoeningen zoals suikerziekte of infecties
  • Patiënten bij wie voor de operatie sprake was van schouderklachten

Patiënten kunnen daarnaast worden verwezen naar de fysiotherapeut als er een beperking is in de mobiliteit of spierkracht en bij pijn of lymfoedeem. Verder adviseert de Landelijke Richtlijn Mammacarcinoom om bij elke patiënt het onderwerp fysieke training tijdens de behandeling te bespreken.

Karin Ehrhardt
Karin Ehrhardt | Oncologie- en oedeemfysiotherapeut

Mijn advies: neem bij klachten voor, tijdens of na de behandeling van borstkanker zo snel mogelijk contact op met een fysiotherapeut.Vroegtijdige behandeling, maakt het herstel een stuk aangenamer.

Opinie over pre-operatief advies bij borstkanker

Patiënten met borstkanker moeten zouden minstens één keer na de operatiecontact moeten hebben met een fysiotherapeut (oedeem- en oncologietherapeut) voor informatie en advies. Nóg beter: patiënten met borstkanker ook al pre-operatief langs te laten komen. Met een nulmeting, zoals bijvoorbeeld van de armomvang, kan een beginnend lymfoedeem na een operatie vastgesteld en indien nodig behandeld worden. Dat voorkomt veel klachten en draagt bij aan sneller herstel.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak: bel 050-527 16 13 of klik hier en vul het formulier in, dan bellen we jou voor een afspraak.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?