Alle vrouwen met borstkanker naar de fysiotherapeut!

Door MCZ Redactie

Alle vrouwen met borstkanker naar de fysiotherapeut!

Lichamelijke klachten na behandeling van borstkanker komen veel voor. Veel van deze klachten zijn goed te behandelen door een oncologie en oedeem fysiotherapeut. Toch weten maar weinig vrouwen de weg naar een oedeem therapeut te vinden.

Onwetendheid bij herstel borstkanker

Uit diverse onderzoeken onder zowel artsen als patiënten, blijkt dat men niet op de hoogte is dat een oncologie- en oedeemfysiotherapeut het verschil kan maken tijden het herstel. Met name in de eerste weken na een operatie of chemotherapie zijn klachten als lymfoedeem, seroom, AWS of fibrose/littekenweefsel heel goed te behandelen.

Snelle doorverwijzing

De overtuiging dat klachten geleidelijk weer overgaan, zonder blijvende gevolgen, is voor de patient een gemiste kans. Vroegtijdige behandeling kan juist klachten op zowel korte als lange termijn voorkomen. Een van de belangrijkste en de meest voorkomende drempel is dat verwijzers lang niet altijd op de hoogte zijn van de fysiotherapeutische mogelijkheden.

De richtlijnen voor doorverwijzing naar de fysiotherapeut zijn duidelijk beschreven. Het gaat om:

  • Patiënten die een volledige okselklier verwijdering hebben ondergaan en/of radiotherapie hebben gehad voor de oksel of het sleutelbeen
  • Patiënten met overgewicht of die bekend zijn met andere aandoeningen zoals suikerziekte of infecties
  • Patiënten bij wie vóór de operatie al sprake was van schouderklachten

Ook als er sprake is van een beperking in de mobiliteit of spierkracht en bij pijn of lymfoedeem kan er verwezen naar de fysiotherapeut. Verder adviseert de Landelijke Richtlijn Mammacarcinoom om bij elke patiënt het onderwerp fysieke training tijdens de behandeling te bespreken.

Karin Ehrhardt
Karin Ehrhardt | Oncologie- en oedeemfysiotherapeut

Mijn advies: neem bij klachten voor, tijdens of na de behandeling van borstkanker zo snel mogelijk contact op met een fysiotherapeut. Vroegtijdige behandeling, leidt tot sneller herstel.

Opinie over pre-operatief advies bij borstkanker

Patiënten met borstkanker zouden minstens één keer na de operatie contact moeten hebben met een fysiotherapeut (oedeem- en oncologietherapeut) voor informatie en advies. Nóg beter: patiënten met borstkanker ook al pre-operatief langs te laten komen. Met een nulmeting, zoals bijvoorbeeld van de armomvang, kan een beginnend lymfoedeem na een operatie vastgesteld en indien nodig behandeld worden. Dat voorkomt veel onnodige klachten en draagt bij aan sneller herstel.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak: bel 050-527 16 13 of klik hier en vul het formulier in, dan bellen we jou voor een afspraak.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?